Πούλησαν 282 τόνους πατάτας από χώρες του εξωτερικού ως ελληνικές

Πως λειτουργούσε η «επιχείρηση» που είχαν στήσει


ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
19:00
18/01/2017
Πούλησαν 282 τόνους πατάτας από χώρες του εξωτερικού ως ελληνικές
4
loading

Την εξάρθρωση σπείρας, που πουλούσε στην αγορά πατάτες από ξένες χώρες ως ελληνικές, κατάφερε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Τα πέντε μέλη της, μεταξύ αυτών και μια γυναίκα, είχαν συστήσει εταιρεία μέσω της οποίας πωλούσαν τόνους πατάτες τις οποίες εισήγαγαν από το εξωτερικό αλλά τις πωλούσαν στο χονδρικό εμπόριο ως ελληνικές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος (5) μελών εγκληματικής οργάνωσης, που διέθεταν προς πώληση ποσότητες αγροτικού προϊόντος κοινοτικής προέλευσης (πατάτα), απατηλά δηλούμενο κατ΄εξακολούθηση ως προϊόν εγχώριας παραγωγής, καθώς επίσης και για έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Τα μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατ’ εξακολούθηση, της διακεκριμένης έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκαν παράλληλες και συντονισμένες έρευνες σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, ενώ επακολούθησε διασταυρωτικός έλεγχος των οικονομικών δεδομένων της εμπορικής δραστηριότητας (4) επιχειρήσεων, για τα έτη 2014 και 2015.

Ειδικότερα, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν από το έτος 2014, με ιεραρχική δομή και διακριτή δράση, ενώ το ρόλο των αρχηγικών μελών είχαν (2) ημεδαποί, εταίροι επιχείρησης με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποιούνταν ως «όχημα» για την «ελληνοποίηση» του προϊόντος, προβαίνοντας στην έκδοση εικονικών παραστατικών, στα οποία το προϊόν δηλώνονταν ως εγχώριας παραγωγής. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν και στην επεξεργασία του προϊόντος ώστε αυτό να προσομοιάζει εξωτερικά με αυτό της εγχώριας παραγωγής.

Στο εγκληματικό δίκτυο περιλαμβάνονται ακόμα (3) ημεδαποί (δυο άνδρες και γυναίκα), οι οποίοι μέσω των εμπορικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονταν, προέβαιναν στην έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές με λήπτη την εταιρεία, που άνηκε στα αρχηγικά μέλη.

Με τον τρόπο αυτό παραπλανούσαν κατ’ εξακολούθηση το καταναλωτικό κοινό που αγόραζε με ψευδή πεποίθηση το προϊόν ως εγχώριας παραγωγής, καταβάλλοντας αντίτιμο σημαντικά υψηλότερο από την εμπορική του αξία.

Κατά το Α’ τρίμηνο του έτους 2015, χρονικό διάστημα για το οποίο πραγματοποιήθηκε ποσοτικός έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση συνολικά (497) εικονικών τιμολόγιων, αξίας 111.139,79 ευρώ, διατέθηκαν στην αγορά (282) τόνοι και (427) κιλά αγροτικού προϊόντος (πατάτας) κοινοτικής προέλευσης, απατηλά δηλούμενο ως εγχώριας παραγωγής.

Για την ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης λήφθηκαν λογιστικά αρχεία και δεδομένα από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονταν τα μέλη της οργάνωσης και προέκυψαν οι εικονικές συναλλαγές που πραγματοποιούσαν.

Ενδεικτικά, από τον Ιανουάριο του έτους 2014 έως τον Απρίλιο του έτους 2015, η εταιρεία που διηύθυναν τα αρχηγικά μέλη:

 • ξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας (208.777,91) ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), σε (558) περιπτώσεις, ενώ
 • έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας (57.054,43) ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), σε τουλάχιστον (43) περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι ορισμένα εκ των εικονικών φορολογικών στοιχείων, που έλαβε ή εξέδωσε η παραπάνω εταιρεία, εκδόθηκαν ή λήφθηκαν αντιστοίχως από τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονταν τα (3) μέλη της οργάνωσης.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε στην κύρια ανάκριση.

Για τις παραπάνω φορολογικές παραβάσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Επιπλέον κατά την έρευνα προέκυψε η παράνομη δραστηριότητα δημοσίου υπαλλήλου για αδικήματα σχετικά με την υπηρεσία, που αφορούν άλλες υποθέσεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ineth

  Tσοβολας ζεις εσυ μας οδηγεις.
  Οπως το σκανδσλο με το Γιουκοσλαβικο καλαμμποκι επι πασολ το 80.

  Οτσν λεμε το Νεο Πασοκ αυτα εννοουμε.

  Αλλα τότενες ειχαμε Τσοβολα.
  Σημερις [...]?

 2. avatar Κωστας Χ.

  Όνομα και διεύθυνση Δεν Έχει η εταιρία;;; Όνομα και επίθετο, Δεν έχουν αυτοί οι [...];;; ΓΙΑΤΙ τους ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ο νόμος; Πως θα λειτουργήσει φυσιολογικά η αγορά αν ΔΕΝ καθαριζει η ήρα από το στάρι; Ετσι αποθρασυνονται και κάνουν τα χειρότερα αφού δεν έχουν ηθικές αναστολές ! Αν δεν μάθει το ποιον τους, ο γείτονας, ο φίλος, ο συγγενής, δάσκαλος ; ΝΑ ΓΙΝΟΝΑΙ ΡΕΖΙΛΙ για να γλυτώσει η κοινωνία από τα παράσιτα που μας ρουφάνε το αίμα !

 3. avatar Richard 19

  Χάρηκα πολύ που διάβασα αυτήν την είδηση. Η διακίνηση της παράνομης πατάτας και το οργανωμένο έγκλημα που συνδέεται με αυτή πρέπει να σταματίσει. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στα κομμάντος.

 4. avatar Θανασης1.

  ΑΠΌ ΤΟ ΚΊΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΆΤΑΣ ΣΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ. ΜΌΝΟ ΣΕ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΥΜΒΑΊΝΟΥΝ ΑΥΤΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει