Ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα παρουσιάστηκαν οι 13 ανήλικοι που συνελήφθησαν ως μέλη της φασιστικής οργάνωσης «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης». Αντιμετωπίζουν συνολικά 13 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων βιαιοπραγίες, ρατσιστικές επιθέσεις, ληστείες, κλοπές, καθώς και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.
Κατά την απολογία τους, κάποιοι από τους κατηγορούμενους υποστήριξαν ότι δεν συμμετείχαν ενεργά στη δράση της οργάνωσης και ότι η παρουσία τους περιορίστηκε σε μια μόνο εκδήλωση.
Την Κυριακή απολογήθηκαν και οι 13 ενήλικοι που φέρονται επίσης να εμπλέκονται στην υπόθεση. Από αυτούς, ένας κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, έντεκα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο τελευταίος, που φέρεται να κατείχε ηγετική θέση στην οργάνωση, πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη.
«Η έρευνα συνεχίζεται. Η υπόθεση είναι δεμένη, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί τα μέλη της οργάνωσης για διάφορες επιθέσεις και αδικήματα», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στο MEGA.
Στρατολογούσαν παιδιά μέσα από λύκεια
Φοιτητής που ξυλοκοπήθηκε από τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης μίλησε στο MEGA. Ο ίδιος είχει δεχτεί σοβαρό χτύπημα στο πρόσωπο με σίδερο και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
«Μερικές ημέρες πριν το συμβάν κάποια μέλη από συλλόγους είχαν πάει στα σχολεία, και στο 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, και είχαν μοιράσει ενημερωτικά φυλλάδια για τους μαθητές και δέχτηκαν μία επίθεση από ομάδα ατόμων. Τους είχαν χτυπήσει, είχαμε δει και χαιρετισμούς ναζιστικούς. Μετά από μερικές ημέρες έγινε διαμαρτυρία από φοιτητικούς συλλόγους, εκείνη τη στιγμή βγήκαν μέσα από το σχολείο 20-30 άτομα με κουκούλες και σιδηρολοστούς και μας επιτέθηκαν. Φώναζαν ακροδεξιά συνθήματα», περιέγραψε ο φοιτητής.
Όπως ανέφερε, η ακροδεξιά οργάνωση δραστηριοποιούταν μέσα στα λύκεια της περιοχής και στρατολογούσε νέους ανθρώπους.
Θυμίζεται ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκινά από τα τέλη του 2019, με τα μέλη της να εμπλέκονται και να υπερηφανεύονται για τα άγρια επεισόδιά σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο του 2021.