Μια απάνθρωπη νοσηλεία ανήλικου μαθητή καταγγέλλει Σύλλογος από τη Χίο, λίγες μέρες μετά τη μαζική συμμετοχή των πολιτών του νησιού στον αγώνα δρόμου για τον αυτισμό.

Για το περιστατικό υπήρξε παρέμβαση από τον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία, ο οποίος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας και μεταφοράς σε γνωστό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο», καθώς 17χρονος μαθητής με αυτισμό φέρεται να βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα με ιμάντες.

«Στο πλαίσιο της ιατρικής παρέμβασης, το παιδί δέθηκε με ιμάντες χειροπόδαρα πάνω στο νοσοκομειακό κρεβάτι… Εύκολα φαντάζεται κανείς τις επιπτώσεις σε ένα παιδί με αυτισμό σε τέτοιες συνθήκες», υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του συλλόγου.

Όπως σημειώνουν, ο συγκεκριμένος μαθητής με αυτισμό μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας με εισαγγελική εντολή, λόγω μη ελεγχόμενης συμπεριφοράς, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς ιατρούς και να του δοθεί κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Βρέθηκε, όμως, σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου, μετά την υπερένταση του ταξιδιού, που έγινε με συνοδεία αστυνομικού, δεμένος με ιμάντες στο κρεβάτι του ψυχιατρικού νοσοκομείου, από όπου φέρεται να λύθηκε μόλις σήμερα, Δευτέρα.

Η ανακοίνωση του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία:

Με εισαγγελική εντολή μεταφέρθηκε στην Αθήνα μέλος μας, μαθητής με αυτισμό, λόγω μη ελεγχόμενης συμπεριφοράς, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς ιατρούς και να του δοθεί κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Πληροφορηθήκαμε όμως για απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας και μεταφοράς του σε γνωστό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, όπου στο πλαίσιο της ιατρικής παρέμβασης, το παιδί δέθηκε με ιμάντες χειροπόδαρα πάνω στο νοσοκομειακό κρεβάτι… Εύκολα φαντάζεται κανείς τις επιπτώσεις σε ένα παιδί με αυτισμό σε τέτοιες συνθήκες.

Απαιτούμε άμεσα να διερευνηθεί αυτό το περιστατικό που δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά. Αναδεικνύεται και πάλι η ουσιαστική έλλειψη ολοκληρωμένης κοινωνικής- κρατικής φροντίδας και πρόνοιας, έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης, θεραπευτικής προσέγγισης και εκπαίδευσης, σε περιπτώσεις ΑμεΑ, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, πρώτα και κύρια στο νησί μας. Η διαχείριση του αυτισμού αφορά όλες τις διαβαθμίσεις του και όχι μονάχα τις πιο ήπιες.

Ως Σωματείο στεκόμαστε συμπαραστάτες στην οικογένεια και το παιδί. Αγωνιούμε, γι’ αυτό και ζητάμε να απαντηθούν τα εξής:

  • Υπό ποιες συνθήκες έγινε η μεταγωγή; Υπήρχε ανάλογο επιστημονικό προσωπικό στη συνοδεία;
  • Γιατί δεν νοσηλεύτηκε στην Ψυχιατρική Κλινική Χίου;
  • Έχουν ενημερωθεί σε ό,τι αφορά το συμβάν η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και η Κοινωνική Σύμβουλος της Π.Ε. Χίου;

Για τον ΠΣΑμεΑ

Το Δ.Σ.