Ανοχή τέλος θα επιδεικνύει στο εξής η Ελληνική Αστυνομία σε περιπτώσεις καταλήψεων πανεπιστημιακών χώρων και έκνομων ενεργειών γύρω από αυτές. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ που μίλησαν στον ΣΚΑΪ και τον Μιχάλη Τεζάρη τα στελέχη της ΕΛΑΣ σχολιάζουν πως στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δυο επιχειρήσεις στην Πανεπιστημιούπολη και στο ΑΠΘ σε διάστημα εννέα ωρών.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, στο εξής όταν οι αστυνομικοί διαπιστώνουν φθορές εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ή επεισόδια γύρω από αυτά, θα παρεμβαίνουν χωρίς χρονοτριβή και δίχως ατέρμονες αναλύσεις με τους πρυτάνεις. Όταν διαπιστώνονται επεισόδια οι αστυνομικοί θα παρεμβαίνουν άμεσα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται ενοχλημένος με την αδράνεια που επέδειξαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σε κάποιες περιπτώσεις, με αποκορύφωμα την εμπρηστική επίθεση στου Ζωγράφου. 

Μάλιστα, η αγανάκτηση των πολιτών φαίνεται πως χτύπησε «ευαίσθητες χορδές» στελεχών της Κατεχάκη που διαπιστώνουν πρόθεση «μπαχαλοποίησης» της κοινωνίας από μερίδα ατόμων με πρόσχημα το νόμο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. 

«Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις» επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς.

Το βίντεο της εφόδου της αστυνομίας στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου – Συνελήφθησαν οι 3 προσαχθέντες

Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή των τριών ατόμων, ενός Αργεντινού, μιας Σουηδής και ενός Έλληνα, που εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, σε βάρος των τριών σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ρόπαλα, κράνη, χειροβομβίδες και καμένη ελληνική σημαία στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου

Σοκ προκαλούν τα όσα βρέθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου κατά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου 16/3, μετά το μπαράζ επεισοδίων και εμπρησμών το τελευταίο διάστημα.

Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν ρόπαλα, μπουκάλια, κράνη, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, χημικές χειροβομβίδες δακρυγόνου και καμένες ελληνικές σημαίες.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία η επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο προκαταρκτικής δικογραφίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου και ειδικότερα στις Φοιτητικές Εστίες, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας.

Την επιχείρηση συνέδραμε το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στο επιχειρησιακό σκέλος από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής καθώς και δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.) της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Δείτε φωτογραφίες

49 οι προσαγωγές στην αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ  

Σε 49 προσαγωγές προχώρησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας, μετά την επέμβαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορίες ότι άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.