Το πανευρωπαϊκό σύμβολο του χαφιεδισμού που πρόδωσε την ίδια του την πατρίδα

Ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, ο κομμουνιστής που έγινε εθνικοσοσιαλιστής και ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα από τον Χίτλερ για τη συνεργασία του


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
8:16
08/09/2017
Το πανευρωπαϊκό σύμβολο του χαφιεδισμού που πρόδωσε την ίδια του την πατρίδα
9
loading

Σε ένα δικαστήριο του Όσλο θα πέσουν οι τίτλοι τέλους για τον Βίντκουν Κουίσλινγκ, έναν από τους πλέον διαβόητους προδότες που ξεπήδησαν από την ταραγμένη εποχή του Β’ Παγκοσμίου.

Χαφιές και εγκληματίας πολέμου φυσικά και ως τέτοιο θα τον έκρινε το δικαστήριο που έψαχνε να τον φέρει αντιμέτωπο με τα ανοσιουργήματά του. Ο υπερόπτης και αδίστακτος άλλοτε Κουίσλινγκ ακούει το κατηγορητήριο με πρόδηλο φόβο, καθώς ξέρει πως σε έναν κόσμο που γλίτωσε μόλις από τη λαίλαπα του ναζισμού εκείνος δεν έχει θέση.

Δεν ήταν απλώς πως ήταν φανατικός φιλοναζιστής και ιδρυτής του εθνικοσοσιαλιστικού μορφώματος της Νορβηγίας ήδη από το 1933. Ήταν ότι όσο η χώρα του μαχόταν με τον γερμανικό κίνδυνο το 1940, εκείνος επιχειρούσε πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης, περιορίζοντας σημαντικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πατρίδας του.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο Χίτλερ αρνήθηκε να υποστηρίξει το προδοτικό του πραξικόπημα, το πρώτο μάλιστα που μεταδόθηκε ποτέ ζωντανά από τα ερτζιανά, όταν κατέλαβε τη Νορβηγία του την παρέδωσε αμαχητί, ανταμείβοντάς τον με τον -σκιώδη- πρωθυπουργικό θώκο για τις σπουδαίες υπηρεσίες του στο Γ’ Ράιχ.

Κι έτσι το όνομά του θα γινόταν το οικουμενικό σύμβολο της προδοσίας. Ακόμα και στα ελληνικά το χρησιμοποιούσαν άλλοτε για να μιλήσουν για τον προδότη ή τον δωσίλογο: «κυβέρνηση κουίσλινγκ», «κουίσλινγκ πρωθυπουργός» κ.λπ.

Όταν καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, η Ευρώπη απαλλασσόταν από μια βδέλλα της εξουσίας, από τον άνθρωπο που κάλεσε τον αιμοσταγή δικτάτορα να καταλάβει την ίδια του την πατρίδα «για το καλό της»! Και τον βοήθησε μετά στην ανατριχιαστική Τελική Λύση και τα άλλα ζοφερά σχέδιά του.

Για «μια αχρεία γενιά από Κουίσλινγκ» έκανε λόγο και ο Γουίνστον Τσόρτσιλ ήδη από την άνοιξη του 1940, δίνοντάς μας τον ορισμό με τον οποίο θα έμενε γνωστός στα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης ο συνεργάτης των ναζί. Άνθρωποι που «στρατολογήθηκαν για να κολακεύσουν με δουλοπρέπεια τον κατακτητή, να συνεργαστούν με τα σχέδιά του και να επιβάλουν την εξουσία του στους συμπατριώτες τους, ενώ οι ίδιοι ταπεινώνονται με τη δουλικότητά τους». Αυτοί ήταν οι Κουίσλινγκ του κόσμου όλου για τον Τσόρτσιλ.

Και επειδή η Ιστορία έχει συνήθως μια διεστραμμένη αίσθηση της ειρωνείας, τον έστησαν το 1945 στο εκτελεστικό απόσπασμα στο ίδιο φρούριο που είχε καταφτάσει στα τέλη του 17ου αιώνα ο δανός γενάρχης των Κουίσλιγκ (Κουισίλινους αυτός) για να αναλάβει την εκκλησία του οχυρού ως ιερέας…

Πρώτα χρόνια

AP_420202033

Ο Βίντκουν Λάουριτζ Γιόνσεν Κουίσλινγκ γεννιέται στις 18 Ιουλίου 1887 σε κωμόπολη της νορβηγικής κομητείας Τέλεμαρκ. Ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά ενός πάστορα και καθηγητή πανεπιστημίου και μιας γόνου γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας της περιοχής. Η οικογένεια ήταν πολύ δεμένη και ο ντροπαλός νεαρός μεγάλωσε με αγάπη και κατανόηση, ακολουθώντας συνεχώς τον πατέρα του στις ολοένα και μεγαλύτερες διοικητικές και διδακτικές θέσεις που αναλάμβανε.

Ο Βίντκουν διακρινόταν στα μαθήματα και είχε κλίση στα μαθηματικά, δεν λαχταρούσε ωστόσο κάτι στη ζωή του. Κι έτσι αποφοιτώντας από το σχολείο γράφτηκε μάλλον απρόθυμα στη Νορβηγική Στρατιωτική Ακαδημία, σημειώνοντας πάντως τις καλύτερες επιδόσεις από τους 250 δόκιμους εκείνης της φουρνιάς.

Την επόμενη χρονιά γίνεται δεκτός στο ακόμα ανώτερο Νορβηγικό Στρατιωτικό Κολέγιο, το οποίο τελειώνει μάλιστα ο εύελπις με την υψηλότερη επίδοση από την ίδρυσή του το 1817! Το χαρτί του το έδωσε ο ίδιος ο βασιλιάς. Τοποθετείται αμέσως στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και καταφέρεται αμέσως κατά της νορβηγικής ουδετερότητας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κλονίζεται πάντως από τις εκατόμβες των νεκρών και προς τα τέλη του Μεγάλου Πολέμου εμφανίζεται πολύ πιο μετριοπαθής…

Ραγδαία άνοδος

AP_4509121127

Το 1918 θα στείλουν τον νεαρό λοχαγό ως στρατιωτικό ακόλουθο στη νορβηγική αντιπροσωπεία της Πετρούπολης, όπου θα θαυμάσει τη διοικητική και στρατιωτική μεταρρύθμιση των μπολσεβίκων, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για το πώς μπορούσε να κινητοποιεί τον Κόκκινο Στρατό ο Λέον Τρότσκι. Επιστρέφοντας από την ΕΣΣΔ, είναι ο κατεξοχήν στρατιωτικός ειδικός σε ρωσικά θέματα.

Την επόμενη χρονιά θα βρεθεί στο Ελσίνκι ως πράκτορας της χώρας του, ξανά ως μέλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας. Τα 9 από τα επόμενα 12 χρόνια θα τα περάσει στο εξωτερικό, μέχρι την οριστική επιστροφή του στη Νορβηγία στα τέλη του 1929, κάνοντας πρακτικά τα πάντα. Έζησε στη Μόσχα, την Πετρούπολη, το Ελσίνκι, το Παρίσι, πέρασε από την Αρμενία και τα Βαλκάνια, επισκέφθηκε το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Γενεύη, δούλεψε για λογαριασμό των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών της Νορβηγίας, αλλά και για την Κοινωνία των Εθνών.

Ξεχωριστή θέση κατέχει αναμφίβολα στη διπλωματική του καριέρα η προσωπική επαφή με τον ύπατο αρμοστή της ΚΤΕ για τους πρόσφυγες, τον νομπελίστα Ειρήνης, Φρίτγιοφ Νάνσεν! Ο εξερευνητής και μεγάλος ανθρωπιστής τον είχε ζητήσει μάλιστα προσωπικά το 1921 και ο Κουίσλινγκ τον ακολούθησε στις ειρηνευτικές και φιλανθρωπικές αποστολές του στην Ουκρανία, αποκομίζοντας βαθιά γνώση των ανθρωπιστικών ζητημάτων που ταλάνιζαν την Ευρώπη.

AP_400721046

Την ίδια εποχή θα παντρευτεί μια Ρωσίδα που γνώρισε στην Ουκρανία, ο βιογράφος του ωστόσο μας είπε πως είχε κάνει και έναν δεύτερο γάμο, την αμέσως επόμενη χρονιά, με μια Ουκρανή, ο οποίος δεν πρέπει ωστόσο να ήταν νόμιμος. Παρά ταύτα, οι τρεις τους όργωναν τώρα την Ευρώπη στις τόσες διπλωματικές και ανθρωπιστικές αποστολές του.

Όσο ήταν σε Ουκρανία και Αρμενία καλούσε μάλιστα με πύρινα άρθρα τη Δύση να αναγνωρίσει τη νέα κατάσταση της ΕΣΣΔ.

Το 1924 θα επιστρέψει στη Νορβηγία για μερικούς μήνες με τις δύο συζύγους του, η Ρωσίδα θα τον εγκαταλείψει ωστόσο και πίσω δεν θα κοιτάξει. Τώρα ήταν άοκνο μέλος του εργατικού κινήματος της Νορβηγίας, νιώθοντας συγγενικούς δεσμούς με τον κομμουνισμό!

Από τη Ρωσία έφυγε πάντως το 1925 κακήν κακώς, μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο που διοχέτευε εκατομμύρια ρούβλια μέσω παράνομων κυκλωμάτων εκτός χώρας, αν και δεν διώχθηκε ποτέ. Ταυτοχρόνως τον κατηγορούσαν και ως πράκτορα των Βρετανών, και πάλι όμως δεν αποδείχτηκε τίποτα…

Ο κύριος υπουργός που μεταστράφηκε ιδεολογικά

AP_420831158

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του το 1929, ο Κουίσλινγκ ενεργοποιεί τα σχέδιά του για ένα πολιτικό κόμμα κομμένο και ραμμένο στο μοντέλο των Σοβιέτ! Ήθελε ραγδαίες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και μιλούσε ακόμα και για αντικατάσταση του νορβηγικού Κοινοβουλίου από δύο ανεξάρτητα σώματα, στα πρότυπα της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Αποκτά έναν σημαντικό κύκλο πολιτικών φίλων και τα μεταρρυθμιστικά του άρθρα που δημοσιεύονται συνεχώς στον Τύπο τον κάνουν ευρύτερα γνωστό στον λαό.

Όταν πέθανε ο Νάνσεν το 1930, ένα πύρινο άρθρο του θα δημοσιευτεί στο πρωτοσέλιδο της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, που ανάμεσα στα άλλα που λέει για την κληρονομιά που άφηνε πίσω του ο μεγάλος ανθρωπιστής καλούσε σε μια συγκεντρωτικότερη κυβέρνηση που θα έδινε «μεγαλύτερη έμφαση στη φυλή και την κληρονομικότητα».

Άγνωστο πώς άλλαξε στάση εν μία νυκτί, δημοσιεύει την ίδια χρονιά ένα ρατσιστικότατο βιβλίο («Η Ρωσία και οι εαυτοί μας»), στο οποίο καλεί ανοιχτά σε πόλεμο κατά των μπολσεβίκων! Τους είχε ζήσει από κοντά για χρόνια, έλεγε τώρα, και ήξερε τι κίνδυνο αντιπροσώπευαν για τον πολιτισμένο κόσμο.

AP_4004121184

Την άνοιξη του 1931, όταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε το Αγροτικό Κόμμα, ο ρατσιστής πια Κουίσλινγκ έσπευσε πάντως να συνεργαστεί και να διοριστεί υπουργός Άμυνας. Τώρα οργάνωνε μυστικά στρατιωτικά σώματα για την αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου και συνωμοτούσε κατά των ειρηνιστών. Το καλοκαίρι του 1932 μάλιστα, όταν εκδηλώθηκε ένα μεγάλο φιλειρηνικό κίνημα στις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις, ο υπουργός προσπαθούσε να εξουδετερώσει «τους συνωμότες του διεθνούς εργατικού κινήματος».

Παρά το γεγονός ότι συμμετείχε σε σοσιαλιστική κυβέρνηση, μεθόδευε από καιρό την ίδρυση του πολιτικού του φορέα. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ιδρύθηκε τελικά το 1933 και υιοθετούσε στο επίσημο καταστατικό του τις αρχές του ναζισμού. Οι οπαδοί του τον χαιρετούσαν ναζιστικά και μέχρι το 1936 το υπουργείο Προπαγάνδας του Βερολίνου έστελνε κανονικά την ετήσια οικονομική ενίσχυση στο κόμμα του Κουίσλινγκ.

Λαϊκό έρεισμα δεν απέκτησε όμως ποτέ ο νορβηγός φυρερίσκος, παρά την αρχική απήχηση που φαινόταν να έχουν οι τοποθετήσεις του…

Ο προδότης που δεν σταμάτησε πουθενά

AP_4509100279

Παρά το γεγονός ότι έμπαινε σταθερά στη Βουλή σε κάθε αναμέτρηση, η δύναμή του περιοριζόταν. Το 1937 μάλιστα το κόμμα του έσπασε στα δυο και το έρεισμά του καταποντίστηκε ακόμα περισσότερο. Παρά την τεράστια περιουσία που είχαν οι γονείς του και τα 200 ζωγραφικά αριστουργήματα που κατείχε άλλοτε ο ίδιος, τώρα φαινόταν να τα έχει ξεπουλήσει όλα για τις πολιτικές φιλοδοξίες και τη διατήρησή του στον προμαχώνα του πολιτικού βίου.

Με το που πέφτουν οι πρώτες ριπές του πολέμου το 1939, ο Κουίσλινγκ τρίβει τα χέρια του. Το 1940 σπεύδει μάλιστα να συναντηθεί με τον Χίτλερ για να πάρει τις ευλογίες του. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην καγκελαρία του Γ’ Ράιχ και έμελλε να είναι το καθοριστικότερο γεγονός της ζωής του, όπως έλεγε αριστερά και δεξιά. Παρά το γεγονός ότι ο διάλογός τους δεν έγινε ποτέ γνωστός, ο Κουίσλινγκ δεν σταματούσε έκτοτε να μιλά με άπλετο θαυμασμό για τον φωτισμένο ηγέτη της Γερμανίας.

Όπως εξομολογήθηκε μάλιστα σε ιδιωτική επιστολή του, υπονόησε στον φύρερ ότι προετοίμαζε πραξικόπημα που θα του έδινε τη στρατηγικά τοποθετημένη Νορβηγία αμαχητί. Κι έτσι όταν τα ξημερώματα της 9ης Απριλίου 1940 οι ναζί κήρυξαν τον πόλεμο στη Νορβηγία, ο Βίντκουν ήταν πανέτοιμος να δράσει. Αντεθνικά!

Όσο οι στρατιές των Γερμανών έπνιγαν στο αίμα τους Νορβηγούς και η κυβέρνηση εγκατέλειπε το Όσλο για το Λονδίνο, ο προδότης οργάνωσε το πραξικόπημά του. Βγήκε στο κρατικό ραδιόφωνο και ανακοίνωσε την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας και τον σχηματισμό κυβέρνησης από το κόμμα του. Η νόμιμη κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και κατέθεσε τα όπλα, αποδεχόμενη τη γερμανική μπότα στο πλαίσιο της «ειρηνικής κατάληψης».

AP_216223141446

Ο βασιλιάς αρνήθηκε ωστόσο να στέψει πρωθυπουργό τον πραξικοπηματία Κουίσλινγκ και ο Χίτλερ δεν θα κρατούσε για πολύ την ψυχραιμία του. Ο Γκέμπελς σημείωσε πάντως χαρμόσυνα στο ημερολόγιό του πως «Ο διαμεσολαβητής μας Κουίσλινγκ ανήλθε στην κορυφή»! Ήταν όμως προδότης της χώρας του και είδε με έκπληξη τους συνεργάτες του στο κόμμα να τον εγκαταλείπουν μαζικά.

Ακόμα και για πραξικοπηματίας έμοιαζε ξοφλημένος, καθώς δεν μπορούσε να σχηματίσει τη συνωμοτική του κυβέρνηση. Αηδιασμένος από όλα αυτά, ο φύρερ ορίζει επικεφαλής της Νορβηγίας έναν υψηλόβαθμο ναζιστή. Ο οποίος στρέφεται ξανά στον συνωμότη και τον διορίζει επικεφαλής μιας ομάδας υπουργών («πρόεδρο των υπουργών» τον αποκαλούσαν επισήμως). Με απόλυτους όρους, δεν ήταν πρωθυπουργός, αλλά μαριονέτα των κατακτητών, κάτω μόνο από τον ναζιστή κομισάριο.

Ήταν πια σαφές πως ήταν με τους ναζί παρά με τους κατακτημένους συμπατριώτες του. Προωθούσε τα ζοφερά σχέδια του Χίτλερ, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κάμψει τη νορβηγική Αντίσταση και όλοι τον εχθρεύονταν. Οπορτουνιστής καθώς ήταν, έπεισε κάποια στιγμή τον φύρερ να τον χρίσει κανονικό πρωθυπουργό, μπας και καταλαγιάσουν τα αντιναζιστικά αισθήματα των Νορβηγών. Και το πέτυχε!

Στις 30 Ιανουαρίου 1942 η εξουσία παραδίδεται πράγματι στον συνωμότη, ο οποίος εγκαθιδρύει το απολυταρχικό καθεστώς του διαλύοντας τις επαγγελματικές και εργατικές ενώσεις και στρεφόμενος με σφοδρότητα κατά της Εκκλησίας.

Όλες όμως οι προσπάθειές του να χειραγωγήσει κάθε έκφανση της κοινωνικής, πνευματικής και πολιτικής ζωής αντιμετωπίζονται με απόρριψη και αντίσταση. Κάθε αιματοβαμμένη απόπειρά του να φέρει στα χέρια του εθνικοσοσιαλισμού την εκκλησία, τη νεολαία και την κοινωνία ολόκληρη συναντούσε την πεισμωμένη αντίσταση του λαού.

AP_420831078

Πρόλαβε πάντως να στείλει κάπου 1.000 εβραίους στα ναζιστικά κολαστήρια και να εξαφανίσει από προσώπου γης τους ντόπιους εχθρούς του εθνικοσοσιαλισμού. Όσο το Γ’ Ράιχ οδεύει μάλιστα προς το ηχηρό του τέλος, τόσο πιο φανατικός ναζιστής γινόταν αυτός, λες και βάλθηκε να ξεπεράσει σε αίμα και πόνο τους γερμανούς ομοϊδεάτες του.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι πια στο απόγειό της, εκείνος συνεχίζει ωστόσο να προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία, θέλοντας να πείσει τον λαό πως οι ναζί δεν είναι τελικά και τόσο κακοί.

Και τότε μαθαίνει τα νέα για την αυτοκτονία του Χίτλερ!

Το τέλος

AP_4005011152

Στις 5 Μαΐου 1945, ο καταϊδρωμένος Κουίσλινγκ απευθύνεται στον νορβηγικό λαό και δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις εξόριστες νορβηγικές αρχές μια ειρηνική παράδοση της εξουσίας. Δεν θα προλάβει όμως, καθώς η Γερμανία συνθηκολογεί εντωμεταξύ κι αυτός χάνει κάθε διαπραγματευτικό χαρτί. Στις 9 Μαΐου τον συλλαμβάνουν και στις 20 Αυγούστου ξεκινά η πολύκροτη δίκη του συνωμότη πρωθυπουργού.

Στο δικαστήριο προσπαθεί να περάσει ως μάρτυρας που διώκεται για τα πιστεύω του. Προβάλλει τον πατριωτισμό του και λέει συνεχώς πως είναι αθώος. Ξέρει όμως το τέλος του και πως ό,τι κι αν κάνει, δεν μπορεί να το αποτρέψει. Καταδικάζεται πράγματι σε θάνατο στις 10 Σεπτεμβρίου 1945, για σωρεία αντεθνικών δράσεων, όπως εσχάτη προδοσία, καταλήστευση του Δημοσίου και φόνους τόσων και τόσων αθώων πολιτών.

«Ξέρω ότι ο νορβηγικός λαός με έχει καταδικάσει σε θάνατο και ότι ο πιο εύκολος δρόμος είναι η αυτοκτονία», φέρεται να είπε κατά τη σύλληψή του: «Θέλω όμως η Ιστορία να καταλήξει στη δική της ετυμηγορία». Και κατέληξε. Εκτελέστηκε στο απόσπασμα στις 24 Οκτωβρίου 1945 λέγοντας για μια τελευταία φορά αυτό το «είμαι αθώος»…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Τι άλλο θα ακούσουμε!

  Όλοι αυτοί που γράφουν ότι ο Κουίσλινγκ ήταν κομμουνιστής φυσικά πιαστήκανε από ένα τίτλο και δεν διαβάσανε αναλυτικά το άρθρο για να καταλάβουν ότι, πέρα από το γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ κομμουνιστής (απλώς ένα φεγγάρι φλέρταρε με κάποιες σοσιαλιστικές ιδέες με διαστρεβλωμένη αντίληψη όπως και χιλιάδες άλλοι πολιτικοί) όταν έκανε τα εγκλήματα δήλωνε σφοδρός αντίπαλος του μπολσεβικισμού και μάλιστα έστειλε και εκστρατευτικό σώμα στην ΕΣΣΔ. Προφανώς κρατάνε ό,τι τους βολεύει για να φτάσουνε στα γελοία συμπεράσματα που θέλουν, κάτι σαν αυτούς που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη. Ο καθένας με στοιχειώδη λογική μπορεί να κρίνει όλα αυτά τα προβοκατόρικα μηνύματα.

 2. avatar YR

  Κλασικός αριστερός! Όπου φυσάει ο άνεμος του προσωπικού συμφέροντος!

 3. avatar dead

  Στην Ελλάδα οι \'\'απόγονοί \'\' του κάνουν χρυσές δουλειές εδώ και δεκαετίες γιατί ο Έλληνας είχε, έχει και είναι καταδικασμένος να έχει κοντή μνήμη.
  Ας σκεφτεί ο καθένας μας τί θα γινόταν άν στον Β\' Παγκόσμιο είχαμε για \'\'εθνοσωτήρες\'\' όλα τα φυντάνια που είναι πάνω απ\'το κεφάλι μας σήμερα σάν νέοι γκέμπελς.
  Κρίμα για την Ελλάδα.

 4. avatar ……..

  Εμείς εδώ τους Κουίσλινγκ τους κάναμε υπουργούς στρατηγούς και δημόσιους υπάλληλους....και να τα χάλια μας!!

 5. avatar Δεξιός

  Ας ελπίσουμε να έχουν την ίδια κατάληξη και τα κουμμούνια της χρυσής αυγής που υμνούν τον χίτλερ.

 6. avatar Τώρα διεκδικούν την εξουσία οι “απόγονοι”

  Εδώ δεν είχαμε ανάλογες περιπτώσεις με προδότες, δοσίλογους, γερμανοτσολιάδες, που φορώντας μαύρες κουκούλες πρόδιδαν πατριώτες στους γερμανούς κατακτητές; Δεν είχαμε μαυραγορίτες που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και πλούτισαν παίρνοντας σπίτια από τους Έλληνες που πεινούσαν, για ένα τενεκέ λάδι;

  1. avatar mitsus maximus

   Φυσικά και είχαμε όλα αυτά τα καλόπαιδα που, πολύ σωστά, ανέφερες. Σαφέστατα ΔΕΝ είμαι κομμουνιστής, αλλά επειδή βλέπω εδώ και κάποιους \"γνώστες\" ειδικών θεμάτων, θα ήθελα να μου πουν πού ακριβώς υπηρέτησε στην περίοδο της Κατοχής ο νεαρός τότε Έλληνας Αξιωματικός Γεώργιος Παπαδόπουλος (ο γνωστός...) Ακόμη, όοολοι οι διοικητές-ιδιοκτήτες των τότε μεγάλων ελληνικών εταιριών (η τότε ΔΕΗ κλπ) αλλά και οι τότε \"ελληνικές\" κυβερνήσεις, που έδιναν δάνεια στους κατακτητές ήταν άνθρωποι του ...Στάλιν;;; Πόσοι και ποιοι από αυτούς διώχτηκαν μετά την απελευθέρωση; Οι απόγονοί τους έλαβαν ή όχι θέσεις-κλειδιά στην εντελώς διαλυμένη από τον εμφύλιο (που μας άφησαν ως \"δώρο\" για την ανεκτίμητη βοήθειά μας προς τους Συμμάχους) Ελλάδα μας; Μην τα ισοπεδώνουμε κι όλα... Γνωστός πια ο ρόλος των κομμουνιστών πριν τον πόλεμο του 1940, αλλά όχι και ήρωες οι συνεργάτες των κατακτητών...! Έλεος πια!!!

 7. avatar Αυτά να τα πείτε στον Κοντονή

  τον ανίδεο

 8. avatar koumounist

  ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ....ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ...ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ...ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΕΦΥΓΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ..... ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΨΑΘΑ ....ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΠΛΟΥΤΖΙΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΛΙΟΠΟΥΚΑΜΙΣΕΣ ....ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΞΕΧΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΞΕΧΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ....ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΟΛΑΚΙΑ ΣΑΝΕΛ...ΠΙΕΡ ΓΚΑΡΝΤΕΝ ΚΑΙ ΒΑΛΕ .....ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΟΡΟΙΔΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ...ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ....ΚΟΡΟΙΔΑ !!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει