Κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε δηλώσεις του πως αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», τόνισε.

«‘Εχω λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας» είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης».

«Στο ευρύ πλαίσιο», συνέχισε, «ζήτησα τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας. Ζήτησα τον επανέλεγχο των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των Στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω: Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων, του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί απόλυτη διαχρονική προτεραιότητα της Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα Κυβέρνηση. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους» κατέληξε ο Ν. Δένδιας.

Ερωτήματα μετά την εφιαλτική ημέρα

Αρκετά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται την επόμενη ημέρα και ζητούν απάντηση. Ο πτέραρχος Κώστας Ιατρίδης μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών. «Είχαμε μία δυσάρεστη κατάσταση, αλλά είχε δοθεί έγκαιρα εντολή να εκκενωθεί ο χώρος εκεί και να μην διακινδυνεύσει προσωπικό», σχολίασε αρχικά.

Στο ερώτημα πώς έφθασε η φωτιά μέχρι εκεί, εξήγησε ότι η φωτιά δεν μπόρεσε να ελεγχθεί καθώς οι άνεμοι άλλαξαν απότομα κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η φωτιά να προσεγγίσει την περιοχή.

Σε ερώτηση αν η περιοχή ήταν αποψιλωμένη ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι τα απάντα στην περιοχή ήταν καθαρισμένα, αλλά υπήρχαν αγροτεμάχια με ελιές, καλαμιές και χόρτα, όπου αυτά πήραν φωτιά με αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά και η υψηλή θερμοκρασία να ενεργοποιήσει τις βόμβες.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο περιστατικό δεν έχει συμβεί ξανά.

Όπως εξήγησε οι πτέραρχος τα θραύσματα από αυτές τις βόμβες από την έκρηξή τους έχουν εμβέλεια μέχρι και 1χλμ και φθάνουν σε ύψος 100 μέχρι και 200 μέτρα.

Επίσης, σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίο να επιχειρήσει ομάδα πυροτεχνουργών.

«Υπήρχαν εκατοντάδες βόμβες πολύ μεγάλης ισχύος και πυρομαχικά», οι κάτοικοι στη Νέα Αγχίαλο «πρέπει να προσέχουν για καιρό»

Για τις συγκλονιστικές εικόνες που απαθανάτισαν πολίτες μίλησε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων.

«Αυτό που ανησυχεί τον κόσμο τώρα είναι το τεράστιο αυτό ατύχημα που έχει συμβεί στην αποθήκη πυρομαχικών που αποκαλύφθηκε κιόλας. Και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στα υλικά που υπάρχουν εκεί» δήλωσε ο κ. Λιόλιος.

«Βλέποντας την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας διαπιστώνει κανείς ότι τα πυρομαχικά που υπάρχουν είναι βόμβες άφεσης, βαρύτητας, πολύ μεγάλης ισχύος που μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλη καταστροφή» εξήγησε ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων.

Μιλώντας για το θέμα των πυρομαχικών και τις ισχυρές εκρήξεις που ακολούθησαν, τόνισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να απομακρύνεται από παράθυρα και τζαμαρίες για να μη τραυματιστεί.

«Κανείς δεν συλλέγει και δεν αγγίζει άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα γύρω από την περιοχή σε ακτίνα τουλάχιστον δύο – τριών χιλιομέτρων, μέχρι οι ένοπλες δυνάμεις και οι κρατικοί φορείς να δώσουν αυτό το δικαίωμα, διότι υπάρχει ακόμη ένας μικρός κίνδυνος από πυρομαχικά που δεν έχουν σκάσει» σημείωσε.