Ήρθη ομόφωνα η βουλευτική ασυλία της Ρένας Δούρου προκειμένου να συνεχιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα η δίκη που αφορά την τραγωδία στο Μάτι και να αποφευχθεί έτσι ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας υπήρξε ένταση, όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στα συνέβησαν εκείνο το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018. Η πολιτική αρχηγός στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε κυβέρνηση, κατά του Αλέξη Τσίπρα που εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός και προς την Ρένα Δούρου που ασκούσε καθήκοντα περιφερειάρχη Αττικής.

Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες της τότε κυβέρνησης και της περιφέρειας και απευθυνόμενη προσωπικά στην κ. Δούρου που βρισκόταν ελάχιστα μέτρα μακριά της στα έδρανα, της είπε πως «η υπόθεση αυτή δεν αφορά την πολιτική υπόσταση κανενός. Η υπόθεση αυτή αφορά τα δίδυμα κοριτσάκια που έχασαν την ζωή τους και δεν έμεινε κανείς για να τα υπερασπιστεί».

Η εν λόγω φράση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας ήρθε ως απάντηση στην τοποθέτηση της κ. Δούρου η οποία νωρίτερα υποστήριξε πως «η απαλλαγή μου στο ακροατήριο είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συνεχίσω να λειτουργώ ως πολιτικός με αξιοπρέπεια».

Κατά την κ. Κωνσταντοπούλου «το Μάτι είναι έγκλημα που συνιστά κακούργημα και όχι πλημμέλημα» και πρόσθεσε ότι «η Βουλή έχει ευθύνη να μην πλαστογραφείται μέσω των πρακτικών η αλήθεια για χάρη κανενός. Υπήρχαν κορυφαίες κυβερνητικές και πρωθυπουργικές ευθύνες που αναλήφθηκαν μόνο προφορικά. Για να μην υπάρχει υποκρισία μέσα στην αίθουσα η υπόθεσης που αφορά το Μάτι είναι υπόθεση ακραίων παρεμβάσεων στο έργο της δικαιοσύνης. Από το ρόλο που διαδραμάτισε η διορισμένη από την ελεγχόμενη κυβέρνηση κα Δημητρίου, από το ρόλο που διαδραμάτισε η διορισμένη από την εμπλεκόμενη κυβέρνηση κα Παπασπύρου από το ρόλο που διαδραμάτισε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Κοντονής που ζήτησε να ελεγχθούν τα θύματα για αυθαίρετα».

Από τη μεριά της η πρώην περιφερειάρχης υπογράμμισε πως «η τραγωδία θα είναι πάντα χαραγμένη στην ψυχή μου. Η οδύνη δεν παραγράφεται» για να συνεχίσει λέγοντας ότι υπήρξε θύμα πολιτικών της αντιπάλων και μέσων μαζικής ενημέρωσης που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν κλίμα ενοχής της. «Δυστυχώς κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι χωρίς να γνωρίζουν τα γεγονότα και αγνοώντας το ακριβές νομικό πλαίσιο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να με δείξουν ως ένοχη για την εθνική τραγωδία. Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κλίμα ενοχής μου για την πολιτική αλλά και φυσική μου εξόντωση. Δεν το κατάφεραν. Σε αυτό το δυσώδες μιντιακό περιβάλλον οι πολίτες ψήφισαν την παράταξή μου με 35%» ήταν τα λόγια της. Και κατέληξε: «Επέλεξα συνειδητά να σιωπώ και παρακολουθούσα τηλεδίκες για εμένα χωρίς εμένα» προσθέτοντας ότι υπέστη «πρωτοφανή κατασυκοφάντηση».