Η εικόνα της Ελλάδας όσον αφορά στο μεταναστευτικό έχει αλλάξει τελείως σε σχέση με το 2019 και υπό αυτή την έννοια η χώρα «αποτελεί μία πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία που βασίστηκε στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά προφανώς και στη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» σημείωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης μετά την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον. Με την Επίτροπο, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στον τομέα της ενσωμάτωσης των προσφύγων, η σημασία της εξωτερικής διάστασης και των διαύλων νόμιμης μετανάστευσης, οι ελπίδες για τυχόν επανεκκίνηση της συνεργασίας με την Τουρκία καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Λιβύη. Ειδικότερα, ο κ. Καιρίδης δήλωσε:

«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση Ίλβα Γιόχανσον. Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα, και τώρα βέβαια ακολούθησε η δια ζώσης επαφή, καθ’οδόν για το άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο στην Ισπανία. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που παραδοσιακά στηρίζει ευρωπαϊκές λύσεις και στο ζήτημα αυτό και ακόμη περισσότερο τώρα που έχουμε την εν εξελίξει διαδικασία για την ολοκλήρωση του Συμφώνου της μετανάστευσης που χρειαζόμαστε. Θεωρώ ότι η υποστήριξη της Ελλάδας έχει υπάρξει καθοριστική για να υπερψηφιστούν τα τελευταία κεφάλαια. Εξήγησα τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και στο ζήτημα αυτό και μπορώ να πω ότι η όλη συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό και πολύ φιλικό κλίμα κι έτσι θα συνεχίσουμε.

Τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX και η υποδιευθύντρια της αρμόδιας επιτροπής στην DG Home και την Τετάρτη έχουμε τη συνάντηση στην Ισπανία. Είμαστε δηλαδή σε συνεχή διάλογο για ακόμη καλύτερη συνεργασία. Με την κ. Γιόχανσον συζητήθηκαν πολλά και στο επίπεδο του Συμφώνου και πώς θα προχωρήσουμε μπροστά και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει και στο επίπεδο των χρηματοδοτήσεων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βοηθήσει πολύ τη χώρα.

Η εικόνα έχει αλλάξει τελείως σε σχέση με το 2019 και υπό αυτή την έννοια η Ελλάδα είναι μία πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία που βασίστηκε στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά προφανώς και στη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επίσης, συζητήσαμε ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στο επίπεδο της ένταξης, στο επίπεδο των διαύλων νόμιμης μετανάστευσης, στο επίπεδο της τυχόν επανεκκίνησης της συνεργασίας με την Τουρκία, το πρόβλημα που έχουμε στην Ανατολική Λιβύη και ζητήματα που έχουν ανακύψει όχι πάντοτε με το σωστό τρόπο τελευταία με διάφορα δημοσιεύματα και εξήγησα ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με διαρροές.

Είναι άλλο πράγμα, είπε και η Ίλβα Γιόχανσον πολύ σωστά, η διαφάνεια και άλλο πράγμα οι διαρροές. Οι διαρροές δεν φέρνουν διαφάνεια, φέρνουν σύγχυση, πολιτική εκμετάλλευση και αντιπαράθεση και δυσκολεύουν το έργο όλων μας για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων, αποτελεσματικότητα που περνά μέσα από τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και των επιλογών των Ευρωπαίων πολιτών».