Την εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση της αναζήτησης νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα κληθούν να λύσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος καθώς το κορυφαίο όργανο θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 15 – 16 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα γίνει μια πλειάδα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μιας και σε έξι ημέρες θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες.

Φαβορί έως τώρα εξακολουθεί να παραμένει η Έφη Αχτσιόγλου ενώ άξιο μνείας είναι το γεγονός πως η εσωκομματική τάξη της «Ομπρέλας» φαίνεται πως ήταν η πιο έτοιμη απ’ όλες όσον αφορά τις εξελίξεις μετά τη δήλωση παραίτησης του τέως πρωθυπουργού από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο άτυπος επικεφαλής της τάσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν αποφασισμένος να κατέβει απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα όταν θα ερχόταν εκείνη η ώρα. Τώρα όμως που ο κ. Τσίπρας έχει αποσυρθεί, κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το εάν θα κατέβει ή όχι απέναντι στην Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην κατέβει υποψήφιος, προκειμένου ν’ αφήσει ανοικτό τον δρόμο για τη βουλευτή του Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών. Άλλωστε και η ίδια προέρχεται από την εσωκομματική κίνηση των επονομαζόμενων «53+» (στην οποία ανήκει παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος) που εκφράζει την πιο αριστερή συνιστώσα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή

Η κ. Αχτσιόγλου πάντως θα έχει δίπλα της και τον Αλέξη Χαρίτση που επίσης ακουγόταν ότι θα έθετε υποψηφιότητα αλλά τελικά έκανε ένα βήμα πίσω. Ο Μεσσήνιος πολιτικός είναι από τα πρόσωπα που διατηρούν καλές επαφές με όλες τις τάσεις και αποπνέει σεβασμό εντός της Κουμουνδούρου.

Όσον αφορά τους επονομαζόμενους «προεδρικούς», αυτούς δηλαδή που βρίσκονταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά να βρίσκεται κοντά στο να θέσει υποψηφιότητα. Πρόκειται για πρόσωπο που γνωρίζει τον απερχόμενο πρόεδρο από τα φοιτητικά τους χρόνια και έχει ερείσματα στο εσωτερικό της Κίνησης Μελών.

Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου πως συζητείται έντονα το σενάριο να ζητηθεί από τον κ. Παππά, τον Χρήστο Σπίρτζη και μια σειρά άλλων στελεχών της Κίνησης Μελών στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η αναβολή των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου, μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Οι εσωκομματικές κάλπες δηλαδή να μετατεθούν για τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, δηλαδή μετά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου.

Μια τέτοια πρόταση όμως αναμένεται να ανάψει «φωτιές» στην Κεντρική Επιτροπή καθώς τα στελέχη της «Ομπρέλας» δεν συζητούν κάτι τέτοιο. Αυτό που επιθυμούν είναι ο νέος πρόεδρος να έχει εκλεγεί αρχές Σεπτεμβρίου.