Αλγεινή εντύπωση και ερωτήματα ως προς τους σκοπούς που επιχείρησε να εξυπηρετήσει έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Τσίπρα, σε τηλεοπτική συζήτηση, πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών «έχει λειτουργήσει ως εγκληματική οργάνωση σχετικά με τις παρακολουθήσεις». Μάλιστα η θέση του ξαδέλφου του προέδρου του κόμματος εκφράστηκε την ώρα που η κουβέντα αφορούσε το θέμα της Ροδόπης και το ρόλο της μουσουλμανικής μειονότητας στην ευαίσθητη ακριτική περιοχή.

Με τα λεγόμενά του ο κ. Τσίπρας επί της ουσίας επιχειρεί -για ποιο λόγο άραγε;- να αποδομήσει το κύρος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας και το ρόλο που υπηρετούν, παρά το γεγονός ότι η ΕΥΠ ήταν αυτή που είχε ενημερώσει εγκαίρως το Μέγαρο Μαξίμου για την επικείμενη υβριδική επίθεση που ετοίμαζε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές του 2020 στον ακριτικό Έβρο, με αποτέλεσμα οι Ένοπλες Δυνάμεις να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα. Οι μυστικές μας υπηρεσίες επίσης ήταν αυτές που κατέγραψαν την έντονη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στις αρχές Ιουνίου με αποτέλεσμα και πάλι ο Στρατός και οι συνοριοφύλακες να τεθούν σε επιφυλακή, ενώ στέλνουν σε καθημερινή βάση απόρρητα σημειώματα για κάθε δραστηριότητα που γίνεται αντιληπτή στη γειτονική Τουρκία και έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια.

Η στάση του κ. Γιώργου Τσίπρα με τον τρόπο που μίλησε για την ΕΥΠ ρίχνει, επίσης, «νερό στο μύλο» της Τουρκίας. Διευκολύνει την επιχειρηματολογία της γείτονος εναντίον της ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, την οποία προσπαθεί να απαξιώνει με κάθε ευκαιρία και ιδίως στα θέματα που αφορούν την προστασία της μειονότητας στη Θράκη. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρωτήθηκε χθες από τους παρουσιαστές του Σκάι, όπου βρέθηκε καλεσμένος, αν ισχύει η καταγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές για την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη. Εκείνος απάντησε πως «πλέον η ΕΥΠ είναι κομματικό μαγαζί της Νέας Δημοκρατίας που παρακολουθούσε τη μισή κοινωνία. Έχει λειτουργήσει ως εγκληματική οργάνωση». Και έδειξε να επιμένει σε αυτό, καθώς στην παρατήρηση αν όντως αναφέρεται με τον χαρακτηρισμό «εγκληματική οργάνωση» για την ΕΥΠ, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι «έχει λειτουργήσει ένα κομμάτι της ΕΥΠ ως εγκληματική οργάνωση για τις παρακολουθήσεις», οι οποίες «είναι κακούργημα».

Τα όσα ειπώθηκαν δυσφημούν παράλληλα τις επιχειρησιακές ικανότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διεθνώς. Αυτό που επιχειρούν να κάνουν δηλαδή ξένες χώρες εις βάρος μας, το προκαλούμε μόνοι μας με τέτοιου είδους δηλώσεις. Αδυνατίζουν επίσης τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας όταν ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι θα θέσει ο ίδιος το θέμα του ρόλου του τουρκικού προξενείου, σε περίπτωση που επανεκλεγεί πρωθυπουργός, στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντάς που πως αυτές οι πρακτικές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές και θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα.