Λίγα λεπτά μετά τις 22:00 οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων ξεκίνησαν να δέχονται ερωτήσεις αναφορικά με την τρίτη ενότητα του ντιμπέιτ με θέμα «Κράτος – θεσμοί – διαφάνεια». Την αρχή έκανε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη η οποία ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη αν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη πως θα ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών.

«Αυτή η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Με το πόρισμα της PEGA, έχει υψηλό ενδιαφέρον, για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο. Εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη, αλλά δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα. Είναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον ανθρώπους που στήνουν τέτοιο παρακράτος και να στήνεις γύρω τους μια ασπίδα. Απίστευτο παρακράτος που δεν χτύπησε μόνο εμένα αλλά και αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού μετά την καταδίκη του να πάει σπίτι του, είναι στα ψηφοδέλτια» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη follow up ερώτηση που απηύθυνε η Σία Κοσιώνη αφορούσε το αν ο κ. Ανδρουλάκης σκεφτόταν να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

«Οι θεσμοί προτείνουν στην Ελλάδα να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία για τον ορισμό ανώτατων δικαστών για μεγαλύτερη διάκριση των εξουσιών. Χρειάζονται μεγάλες θεσμικές αλλαγές για να οδηγήσουν σε θεσμική κανονικότητα. Δεν γίναμε Ουγγαρία, αλλά είμαστε στον δρόμο αν δεν θωρακίσουμε τους θεσμούς του κ. Μητσοτάκη» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.