Ερώτηση για την Εξωτερική Πολιτική δέχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από τον Παναγιώτη Στάθη κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. «Αν αντιδράσει η Τουρκία, δεν είναι σημαντικό να έρθουν οι Γάλλοι γιατί δεν στηρίξατε τη συμφωνία;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως: «Οι εξοπλισμοί, αυτούς που αναφέρατε με τη Γαλλία ή με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας που ασκεί επιθετικές ενέργειες ενάντια σε άλλες χώρες, που εμπλέκει και τη χώρα μας που γίνεται πιθανός στόχος αντιποίνων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Το να πηγαίνουν τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, τα πολεμικά μας πλοία στη Μαύρη Θάλασσα δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες μέχρι στο Σαχέλ και στο Μάλι. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων».

Ο Παναγιώτης Στάθης θέλησε να μάθει «αν ο λαός σώσει το λαό και γίνει ανατροπή, ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί μας;».

Η απάντηση του κ. Κουτσούμπα ανέφερε: «Όλες οι χώρες του κόσμου. Όταν το ΚΚΕ βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας με το λαό στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στην Τουρκία ούτε στα Βαλκάνια. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον τούρκικο λαό. Μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου. Και με τις ΗΠΑ, με τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα. Μας εμποδίζει σήμερα το εμπάργκο, να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες».