Λιγότερο από Ένα μήνα πριν την κάλπη το δίλημμα της 21ης Μαΐου είναι πλέον ξεκάθαρο. Οι πολίτες έχουν μπροστά τους να συγκρίνουν όχι μόνο δύο τετραετίες, άλλα δύο ριζικά διαφορετικές επιλογές για το μέλλον της χώρας. Από τη μία, είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση που κλήθηκε από την έναρξη της θητείας της να αντιμετωπίσει μερικές από τις μεγαλύτερες εθνικές αλλά και διεθνείς κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Ξεκινώντας από την μεταναστευτική κρίση που ο Ερντογάν υποδαύλισε στον Έβρο και στα νησιά και τις προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά, μέχρι την πανδημία και την παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μεταναστευτικό προστατεύσαμε τα σύνορά μας, αποτρέποντας την εργαλειοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, μειώνοντας κατακόρυφα τις ροές. Παράλληλα, βελτιώσαμε και επεκτείναμε τον φράχτη στον Έβρο, και σχεδιάζουμε την περαιτέρω επέκτασή του, παρόλα τα εμπόδια που προσπαθεί να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εσχάτως μέσω του κυρίου Παπαδημούλη στην Ευρωβουλή.

Στην αμετροέπεια και τον φανατισμό της γείτονος, απαντήσαμε με σοβαρότητα και υψηλό το αίσθημα της εθνικής ευθύνης. Θωρακίσαμε αμυντικά και διπλωματικά τη χώρα, τόσο με εξοπλισμό (παραλαβή Rafale, παραγγελία Bellara , Spike Nlos κ.α.) όσο και μέσω ισχυρών συμμαχιών με Γαλλία, ΗΠΑ και ΗΑΕ.

Στην πανδημία, προσπαθήσαμε εξαντλώντας κάθε μέσο και περιθώριο και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας. Θέσαμε στο επίκεντρο τον πολίτη, τον οποίο δεν αφήσαμε μόνο του: δημιουργήσαμε ένα πρωτοφανές πλέγμα μέτρων στήριξης ύψους 43 δισ. ευρώ, που κράτησαν όρθια την κοινωνία και την οικονομία. Και το ίδιο κάναμε στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση Καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις στους λογαριασμούς και δίνοντας μια σειρά δυνατοτήτων μέσω passes για Κάλυψη σημαντικών αναγκών. παράλληλα, αυξήσαμε κατά 20% στο σύνολο 3 διαδοχικών αυξήσεων τον κατώτατο μισθό, αυξήσαμε τις συντάξεις για πρώτη φορά από τη μνημονιακή κρίση, μειώσαμε την ανεργία από το 17 στο 11% δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μειώσαμε 50 φόρους και εισφορές και κυρίως τηρήσαμε στο ακέραιο και με το παραπάνω την κεντρική πολιτική μας δέσμευση να ανακουφίσουμε τη μεσαία τάξη από τα βάρη που της επέβαλε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη, έγιναν κομβικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Πέρα από τις γνώσεις των παιδιών μας εστιάσαμε στο κομμάτι των δεξιοτήτων των μαθητών μας, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, αναγνωρίζοντας πως αυτό που οφείλουμε στη νέα γενιά για να μπορέσουν να διαπρέψουν στο μέλλον είναι η απάντηση στο «πώς»; κανείς μαθαίνει να μαθαίνει και όχι το πλήθος της πληροφορίας. Πετύχαμε την ολοκλήρωση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, την εισαγωγή των αγγλικών και στο δημόσιο νηπιαγωγείο, την ψηφιακή αναβάθμιση των μέσων εκπαίδευσης, τον διπλασιασμό των προτύπων και πειραματικών σχολείων, Διακριθήκαμε στην κορυφή των χωρών με πλήρη νομική εξίσωση των δύο φύλων, νιώσαμε τον πόνο θυμάτων βίας, γίναμε η φωνή τους, ώστε να ανοίξουν τα στόματα και οι πλέον ευάλωτοι να προστατευθούν. Κορυφαίο όμως επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης ήταν αναντίρρητα η ψηφιοποίηση του δημοσίου, με τον πολίτη να γλιτώνει χιλιάδες ώρες. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα επιτεύχθηκαν στον τομέα της ανάπτυξης. Πετύχαμε ρεκόρ ανάπτυξης 8% το 2021 και 6% το 2022, διπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ φέτος προβλέπεται να είναι τριπλάσιο. Ρεκόρ είχαμε όμως και στις εξαγωγές , στις ξένες άμεσες επενδύσεις, αλλά και στον τουρισμό με τα καλύτερα έσοδα όλων των εποχών από τις 3 κύριες αγορές μας.

Στον τουρισμό πετυχαίνουμε ολοένα και υψηλότερες κορυφές παρά τις πρωτόγνωρες κρίσεις ενώ επιδιώκουμε να επεκτείνουμε χρονικά και χωρικά το τουριστικό προϊόν μας. Είχαμε αύξηση ρεκόρ κατά 35% στις νέες 5άστερες ξενοδοχειακές μονάδες που κατασκευάστηκαν στην τετραετία, και αυτό παρά τις προκλήσεις των παγκόσμιων κρίσεων. Και έτσι, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παγκόσμιο success story κατά τον Economist.

Τα καλύτερα δε νέα είναι, ότι το 2023 πηγαίνουμε για ακόμα υψηλότερες επιδόσεις. Ήδη, τα τουριστικά έσοδα τους δύο πρώτους μήνες ξεπέρασαν κατά 80% το 2022, τολμήσαμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον με διάθεση δημιουργική: ο εναλλακτικός τουρισμός, ο οποίος συνεχώς κερδίζει έδαφος, αποτελεί κεντρική προτεραιότητά μας για το μέλλον, με αιχμή του δόρατος τα 300 εκατ. ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις μεταξύ άλλων σε βιώσιμες υποδομές θεματικού τουρισμού -από τη γαστρονομία και τον οινοτουρισμό μέχρι τον ορεινό, τον καταδυτικό και τον τουρισμό ευεξίας, αλλά και την αναβάθμιση των τουριστικών μας λιμένων. Εστιάσαμε συγχρόνως στους ανθρώπους μας Μέσω της στήριξης στην τουριστική εκπαίδευση. Εκσυγχρονίσαμε μετά από πολλές δεκαετίες το πρόγραμμα σπουδών των δομών τουριστικής εκπαίδευσης, τον θεσμό της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών μας, ενώ σχεδιάσαμε το μαζικότερο πρόγραμμα επιμόρφωσης για 20.000 ανθρώπους του κλάδου και προϋπολογισμό 46 εκ. Ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και από την άλλη έχουμε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Που υποσχέθηκε ότι θα έσκιζε το μνημόνιο και έφερε το τρίτο και επαχθέστερο. Που θα αύξανε τις συντάξεις αλλά τελικά έκοψε το ΕΚΑΣ και άφησε την παρακαταθήκη της προσωπικής διαφοράς. Που θα μείωνε τους φόρους και θα διέγραφε τα δάνεια με την περίφημη «σεισάχθεια» (την οποία πάλι φέτος υπόσχεται σε νέα μορφή!) και τελικά επέβαλε νέες επιβαρύνσεις γονατίζοντας -κατά παραδοχή των ίδιων των στελεχών του- τη μεσαία τάξη. Που υποβάθμισε την διεθνή θέση της χώρας αφήνοντας την εκτεθειμένη σε ακραίους κινδύνους, παίζοντας στα ζάρια ακόμα και θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά το βασικότερο: μία κυβέρνηση που αντί να ενώσει και να εμπνεύσει τους πολίτες της χώρας, έσπειρε συστηματικά την διχόνοια, άνοιξε βαθιές πληγές στην κοινωνία ως και την ίδια την οικογένεια, υπονόμευσε την ίδια την κοινωνική συνοχή..

Η επιλογή λοιπόν, είναι απόλυτα σαφής: Θα προχωρήσουμε προς μια τετραετία αύξησης κατά 25% τουλάχιστον των μισθών, εμπιστευόμενοι μια κυβέρνηση που ήδη εκπλήρωσε την δέσμευση της μείωσης των φόρων, ή θα επιστρέψουμε στην καχεξία του 2015-2019; Θα επιλέξουμε ένα κράτος που αντιλαμβάνεται ως σκοπό της ύπαρξής του τον πολίτη ή θα επιστρέψουμε σε πολιτικές που εξωθούν του πολίτες στην επαιτεία του σεβασμού που τους αξίζει ή την φυγή στο εξωτερικό; Θα επιλέξουμε αυτοδύναμη Ελλάδα με κυβέρνηση σταθερότητας και προόδου, ή μία αδύναμη χώρα με ακυβερνησία, στασιμότητα και εν τελεί οπισθοδρόμηση. Θα πάμε μπροστά αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες του μέλλοντος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή θα γυρίσουμε πίσω στην στασιμότητα και τη μιζέρια του παρελθόντος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση ανήκει σε όλους μας, στις 21 Μαΐου.

  • Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, υποψήφια βουλευτής ΝΔ Α’ Ανατολικής Αττικής