Το ημερολόγιο έδειχνε Σάββατο 1η Ιουλίου του σωτηρίου έτους 1989 όταν εκεί, γύρω στις επτά το απόγευμα, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης καλούσε στο γραφείο του τον 62χρονο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην κυβερνήτη υποβρυχίων Τζαννή Τζαννετάκη, προκειμένου να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η χώρα.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 18 Ιουνίου, ο τόπος είχε οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές και η Ν.Δ. του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε καταλάβει την πρώτη θέση με το τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα ποσοστό του 44,5%, αλλά η αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος δεν του έδινε πάνω από 145 έδρες. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι κατηγορείται σωρηδόν από τον Τύπο και τους πολιτικούς αντιπάλους για πάσης φύσεως σκάνδαλα, ανθίσταται, λαμβάνοντας 39,15% και 125 έδρες, ενώ ο νεοπαγής Συνασπισμός της Αριστεράς, που αποτελεί συνένωση του Κ.Κ.Ε. και της Ε.ΑΡ. (μετεξέλιξη του Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού), παίρνει 13,12% και 28 έδρες. Με τέτοιους συσχετισμούς, δύο είναι οι επιλογές: ή συγκροτείται κυβέρνηση συνεργασίας ή προκηρύσσονται εκ νέου εκλογές. Προτιμήθηκε η πρώτη περίπτωση και δη υπό έντονο παρασκήνιο, που ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει πλήρως γνωστό.

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, λίγες ώρες δηλαδή πριν ορκιστεί τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης ο Τζαννετάκης, σχεδόν άπαντες ομονοούσαν ότι το ΠΑΣΟΚ τα είχε βρει με την Αριστερά. Μάλιστα ο Ανδρέας Παπανδρέου φέρεται πως είχε δεχθεί να διοριστεί πρωθυπουργός ο Κωστής Στεφανόπουλος.

Το ίδιο βράδυ όμως, ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Χαρίλαος Φλωράκης και ο επικεφαλής της Ε.ΑΡ. Λεωνίδας Κύρκος μεταβαίνουν στο σπίτι του Μητσοτάκη στη Γλυφάδα και συμφωνούν στο σχηματισμό μιας ιδιότυπης θνησιγενούς φιλελεύθερης – κομμουνιστικής κυβέρνησης συνεργασίας, με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη. Αποστολή της θα ήταν η δρομολόγηση της απόδοσης ευθυνών σε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονταν σε φαινόμενα χρηματισμού και διαφθοράς και κυρίως η εξιχνίαση του σκανδάλου Κοσκωτά.. Ο αστικός μύθος ήθελε εκείνο το βράδυ στη Γλυφάδα τους συνδαιτυμόνες να απολαμβάνουν τα καταπληκτικά ντολμαδάκια της οικοδέσποινας Μαρίκας Μητσοτάκη. Η ίδια όμως, χρόνια αργότερα, θα αποκαλύψει ότι ήταν μια συνάντηση με απλά κεράσματα, καφέ και γλυκό.