Την πρώτη του προεκλογική ομιλία μετά το Πάσχα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κέρκυρα. Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα Ιόνια λέγοντας ότι είναι ένας τόπος που ταυτίζεται με την εθνική πρόοδο. «Η 21η Μαΐου θα είναι η ημέρα της αυτοδύναμης και της ισχυρής Ελλάδας. Θα είναι η Κυριακή της μεγάλης νίκης της ΝΔ. Όπως το 2019 η Κέρκυρα αλλά και όλα τα Επτάνησα ανέτρεψαν τα δεδομένα έτσι και ώρα θα εδραιώσουν την κυριαρχία της. Τώρα θα δυναμώσουν την πρόοδο. Το Ιόνιο είναι γαλάζιο και θα μείνει γαλάζιο. Και έχει την πεποίθηση ότι θα γίνεται ολοένα κι πιο γαλάζιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να βαδίσουμε ενωμένοι όλοι τολμηρά μόνο μπροστά και σημείωσε ότι «αυτό το μήνυμα θα το πήρε και ο κ. Τσίπρας ο οποίος βρέθηκε στο νησί. Όχι για να γιορτάσει το τοπικό Πάσχος αλλά για να πει τα μίζερα ψέματα του για μια χώρα που περνά τις πιο φτωχικές γιορτές της ιστορίας. Εγώ είδα μια Κέρκυρα πλημμυρισμένη από χαμόγελα και αισιοδοξία», είπε. 

Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον εκπρόσωπο του γκρίζου και της κακομοιριάς. Όσοι ξέρουν μόνο την όπισθεν δεν μπορούν να δουν τα βήμα μπροστά, τόνισε. 

«Όλα όσα κάναμε δεν έτυχαν, πέτυχαν»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2019 και εκπληρώθηκαν κάνοντας αναφορές στην οικονομία και το μεταναστευτικό. «Όλες μας οι προεκλογικές δεσμεύσεις τηρήθηκαν στο ακέραιο» είπε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι 35% λιγότερος για κάθε πολίτη, ότι γίνονται δωρεάν οι μεταβιβάσεις από τους γονείς στα παιδιά, ότι καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, όι εργαζόμενοι και εργοδότες πληρώνουν λιγότερες εισφορές και ότι έχει αποκλιμακωθεί η ανεργία με την δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Και μετά από 12 χρόνια οι συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις σχεδόν 8%. Και όχι μόνο αυτό, γιατί υπάρχει μια αδικία από το παρελθόν την διαβόητη προσωπική διαφορά Κατρούγκαλο.

Εμείς δώσαμε σε όσους δεν πήραν αύξηση από 200 έως 300 ευρώ. Και εκείνοι που περιμένουν την επικουρική σύνταξη αποζημιώνονται κάθε μήνα και το θέμα θα λυθεί όπως και το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και από 1η Απριλίου έφτασε τα 780 ευρώ. Το εισόδημα των Ελλήνων τονώθηκε από έναν συνδυασμό μόνιμων φοροελαφρύνσεων και έκτακτων ενισχύσεων γιατί η οικονομία αναπτύσσεται με το πλεόνασμα να επιστρέφεται στους ευάλωτους. Όλα αυτά δεν έτυχαν πέτυχαν.  

«Δεσμεύομαι ότι αν προκύψει σταθερή κυβέρνηση η χώρα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023»

Περιγράφοντας το περιβάλλον που έγιναν όλα αυτά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες κρίσεις οι οποία μετατράπηκαν σε ευκαιρίες όπως σημείωσε. Κρατήσαμε απόρθητα τα σύνορα μας και με ένα πακέτο 50 δις στην πανδημία κρατήσαμε όρθια την οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι από την σύγκρουση με τους πολιτικούς του αντιπάλους προτιμά την σύγκριση. Τις δυο τελευταίες 4ετίες.

Μην ξανακούσω ότι αυτοί έβγαλαν την χώρα από τα Μνημόνια, είπε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο μνημόνιο είναι δικό τους δημιούργημα. Είπε ακόμα ότι απέχουμε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα. Δεσμεύομαι ότι αν προκύψει σταθερή κυβέρνηση η χώρα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023.

«Να υπογράψουμε συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στο gov.gr και στο μεταναστευτικό θυμίζοντας ότι κάποιοι έλεγαν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Τώρα, οι ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί, τόνισε. Και όσοι θέλησαν να αμφισβητήσουν την εθνική ισχύ και την ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία την δίνουν τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F16, οι κορβέτες και τα τεθωρακισμένα.

«Εδω στο Ιόνιο για πρώτη φορά η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Μετά την Ιταλία και την Αίγυπτο θα καθορίσει τις θαλάσσιες ζώνες της με την Αλβανία και νότια της Κρήτης ερευνούμε συστηματικά τον εθνικό μας πλούτο. Η πατρίδα μας γίνεται πρωταγωνιστής. Η φωνή μας είναι ισχυρή παντού. Από το Κογκρέσο έως τις Βρυξέλλες και όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες, υπογράμμισε.

Είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και πρόσθεσε ότι ξέρει πως οι μισθοί είναι χαμηλοί, ότι νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια αλλά και υπάρχουν εστίες αναχρονισμού στο κράτος που αντιστέκονται όπως είδαμε στα Τέμπη. Ξέρω ότι η υγεία πρέπει να αναβαθμιστεί και οι νέοι μας ζητούν περισσότερη φροντίδα, προσοχή και ευκαιρίες. Να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Πρέπει να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά», τόνισε.

Μιλώ για την Ελλάδα του 2030, του 2035 και τα βήματα που έχουμε κάνει μπορούν να γίνουν άλματα αλλά χωρίς πισωγυρίσματα. Κάθε λάθος για να μην γίνεται σφάλμα πρέπει να μετατρέπεται σε θετική εμπειρία και αλλάζοντας την χώρα να αλλάζουμε κι εμείς μαζί της.

«Κράτος είναι οι ένοπλες δυνάμεις, οι συνοριοφύλακες στον Έβρο, το 112»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι κράτος είναι και οι συνοριοφύλακες στον Έβρο και οι Λιμενικοί στο Αιγαίο. Είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις σε θάλασσα, γη και αέρα. Το κράτος είναι αυτό το οποίο οργάνωσε υποδειγματική εκστρατεία εμβολιασμού, το 112, η ΕΜΑΚ, οι διασώστες που έφτασαν πρώτοι στην Τουρκία που δοκιμάστηκε από έναν μεγάλο σεισμό. Ο νέος ΕΦΚΑ και το ίδιο κράτος που κάλεσε πάνω από 100.000 Ελληνίδες για να κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες. Αυτό είναι το κράτος που θέλουμε και θα το έχουμε.

Είπε ακόμα ότι πρέπει να θυμηθούμε από που ξεκινήσαμε ώστε από την μια πλευρά να μην τεθούν σε κίνδυνο οι κατακτήσεις αλλά και να βαδίσουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών. Στην υγεία προσλήφθηκαν 18.000 νέοι υγειονομικοί, δώσαμε αυξήσεις στους μισθούς και μόνο εδώ στις δομές των Ιόνιων έχουμε υποδεχθεί πάνω από 800 υγειονομικούς. Είμαστε όμως ακόμα πίσω. Πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα νοσοκομεία να επεκταθεί ο προσωπικός γιατρός.

Στην Παιδεία έγιναν για πρώτη φορά 25.000 προσλήψεις μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και είπε ότι πάντα θα είναι ανοικτή η κυβέρνηση σε προτάσεις για να προσελκύονται φοιτητές και να παράγονται απόφοιτοι με δεξιότητες που θα μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που απαιτεί συνέπεια και συνέχεια. Μίλησε για το Ελληνικό, την διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, στο Μετρό της Αθήνας και την γραμμή 4 αλλά και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να θυμηθούν την λυσσαλέα όπως είπε αντίδραση στον εκσυγχρονισμό των 14 αεροδρομίων της χώρας.

«Σήμερα το ευρωκοινοβούλιο έδωσε ηχηρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ – Να αντιληφθούν πόσο εύκολη είχαν την λάσπη»

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην ξανακυλήσουμε σε ένα παρελθόν που αφήσαμε πίσω μας. Μας το θυμίζουν διαρκώς οι αδιόρθωτοι αντίπαλοι μας. Είναι πιστά αντίγραφα του κακού τους εαυτού και υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Κρύβουν ότι αυτά που τάζουν θα μας οδηγήσουν ή σε ένα τσουνάμι νέων φόρων ή σε νέο μνημόνιο. Διασύρουν επίσης την χώρα με ψέματα με την Μικρή Μαρία και υπονομεύουν το αποτρεπτικό φράγμα του Έβρου. Σήμερα το ευρωκοινοβούλιο έδωσε ηχηρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Παπαδημούλη. Εξετάσεις δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο πεδίο της δημοκρατίας όπου παίρνει μηδέν. Υψώνει το δικό του τρύπιο λάβαρο της δικαιοσύνης με δυο υπουργούς του καταδικασμένους και μας λένε “δικαιοσύνη παντού”. Επιμένουν να ανεμίζουν και την παντιέρα του διχασμού απέχοντας από το συνταγματικό τόξο και κλείνοντας το μάτι στην Χρυσή Αυγή. Και λένε συνθήματα “η εμείς ή αυτοί”. Τους λέμε εδώ από την Κέρκυρα ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στην συμφορά. Είναι καιρός να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να συμμαχεί με τον οποιονδήποτε για να βλάψει τη ΝΔ γιατί βλάπτει την ίδια την δημοκρατία. Παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη κάνουν εκείνοι που δεν θέλουν την εφαρμογή του νόμου.

Για την υπόθεση Γεωργούλη είπε: εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ να γενικεύσουμε συμπεριφορές. Αλλά να αντιληφθούν ποσό εύκολη είχαν την λάσπη. Πως είναι δυνατόν να διαγράφουν τον κ. Γεωργούση και να κρατούν τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια. Απέναντι στην μίζερη καταστροφολογία εμείς αντιτάσσουμε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης για την επόμενη 4ετια.

Οι 4 στόχοι και τα διλήμματα

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους 4 στόχους της νέας 4ετίας. Όπως είπε, από 1ης Ιανουαρίου 2024 θα έχουμε νέο μισθολόγιο και το μέρισμα από την οικονομική ευημερία θα επιστρέφεται στην κοινωνία.

Καιρός είναι να γίνουμε Ευρώπη παντού και σε όλα, είπε χαρακτηριστικά.

Δεύτερος στόχος είναι μια αξιοπρεπής και ανθρώπινη δημόσια και δωρεάν υγεία. Με προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες. Από το πρόγραμμα Φώφη Γεννήματα έχουμε κάνει πάνω από 120.000 προληπτικές μαστογραφίες. Κάποιες δεν είχαν ξανακάνει ποτέ και εντοπίσαμε πάνω από 7.000 που είχαν καρκίνο του μαστού και όσες έναν σε πρώιμο στάδιο έχουν ελπίδες για πλήρη ίαση. Ο προσωπικός γιατρός, ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος.

Τρίτος στόχος ένα αποτελεσματικό και αξιοκρατικό κράτος με στελέχη από ενιαίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Και εφαρμόζεται στην πράξη οι δημόσιοι υπάλληλοι να μονιμοποιούνται μετά από διετή δοκιμαστική θητεία. Αν κάποιος προσληφθεί και δεν κάνει αποδεδειγμένα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μονιμοποιείται. Όλοι αξιολογούνται με πρώτους τους δημόσιους υπαλλήλους. Όλοι ελέγχονται από την ψηφιακή κάρτα. Οι καλοί επιβραβεύονται. Μέχρι το τέλος της 4ετιας το Δημόσιο θα γίνει 100% ψηφιακό και αποτελεσματικό.

Τέταρτος στόχος οι πολιτικές για τη νέα γενιά. Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” είναι μια καινοτόμος ιδέα. Το πρόγραμμα ήδη εξαντλείται και όταν συμβεί αυτό θα διπλασιαστούν τα κονδύλια για να αποκτήσουν σπίτι όλοι και περισσότεροι. Και βεβαίως η Κοινωνική Αντιπαροχή. Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις πολιτικές για την στέγη.

Οι στόχοι αυτοί πλαισιώνονται από πρωτοβουλίες για τη νέα Ελλάδα. Κάθε περιφέρεια έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο. Η συνέπεια λόγω κι πράξεων είναι η δική μας συμφωνία αλήθειας την οποία ανανεώνουμε, υπογράμμισε.

Υπήρχαν πολίτες το 2019 που δεν μας εμπιστεύθηκαν και σήμερα μπορούμε να τους πούμε ότι παρά τις δυσκολίες υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Χωρίς όμως να ρισκάρουμε ότι κατακτήσαμε και χωρίς να δειλιάζουμε σε φιλόδοξους στόχους. Το δίλημμα είναι βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε αλήθειες ή εύκολα ψέματα; Θέλουμε κυβερνήτη ή πολιτικά μπουλούκια που ναυαγούν στις δυσκολίες; Θέλουμε στο τιμόνι της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριακή Μητσοτάκη ή τον ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα;

Τόσο καθαρά και τόσο απλά.

Αποφασίζουμε επιστροφή στους φόρους και τις περικοπές ή ελαφρύνσεις και καλύτερες αμοιβές; Μια χώρα ξέφραγο αμπέλι στις απειλές ή μια χώρα που θωρακίζεται απέναντι στις επίβουλες; Μια Ελλάδα ουραγό στην διεθνή σκηνή ή μια χώρα που διεκδικεί;

Μίλησε για την παγίδα της ακυβερνησίας της απλής αναλογικής που ζει η γειτονική μας Βουλγαρία. Πάνε σε έξι εκλογές σε δυο χρόνια. Η δική μας πατρίδα δεν έχει ανάγκη από περιπέτειες και πειράματα. Δεν επιτρέπονται επιπόλαιες επιλογές και ψήφοι διαμαρτυρίας. Καμία λάθος απόφαση στην κάλπη δεν θα διορθώνεται αργότερα. Η 21η Μαΐου είναι η πιο κρίσιμη μέρα. Θέλουμε αποφάσεις σαφείς και γρήγορες και όχι ομήρους κομματικών παζαριών και μεταξύ εταίρων που αποδεικνύονται αταίριαστοι. Ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει χρόνο αναζητώντας για πρωθυπουργό έναν Άγνωστο Χ. Οι αντίπαλοι μας δεν έχουν αρχές. Αν οι αριθμοί βγαίνουν δεν θα διστάσουν να συμμαχήσουν ανεξάρητα από όσα λένε προεκλογικά. Τους ενώνει μια αντιπάθεια και ένα μίσος για τη ΝΔ και εμένα προσωπικά. Ας είναι. Οι επιθέσεις τους τα παράσημα μας.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας είπε: αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Το έχουμε αποδείξει ότι η ΝΔ είναι μια μεγάλη ευρύχωρη παράταξη. Είχα δεσμευθεί όταν με εκλέξατε πρόεδρο ότι θα την διευρύνω, θα την μεγαλώσω και θα την κάνω νικήτρια και το τήρησα στο ακέραιο. Θέλω δίπλα μου όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που πιστεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας που δεν έχουν κομματικές παρωπίδες.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του τόνισε πως: «Στόχος της κυβέρνησης είναι οι απολαβές να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεσμεύτηκε για αυξήσεις 25% σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα μέσα στην επόμενη 4ετια».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού: