Η κατάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Μέτσοβο όπου βρέθηκε για το τριήμερο της αργίας σηματοδοτεί ουσιαστικά και την αντίστροφη μέτρηση για τις τελευταίες ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης πριν πατηθεί το κουμπί για τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις συμβουλές του Αμερικανού επικοινωνιολόγου Στίβεν Γκρίνμπεργκ αυτή την εβδομάδα θα στραφεί στην προβολή του κυβερνητικού έργου με την αναφορά σε αποφάσεις που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες. Αυτό θα γίνει ώστε να φανεί στην κοινή γνώμη η αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που ήδη βρίσκεται σε μέσω εσωστρέφειας λόγω της υπόθεσης Παύλου Πολάκη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να γίνει σύγκριση με την αξιωματική αντιπολίτευση στη λογική, εμείς μιλάμε για το έργο μας και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περιστρέφεται σε εσωκομματικά ζητήματα που αφήνουν παγερά αδιάφορη την κοινή γνώμη. Αυτή είναι η αντίληψη που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου καθ’ υπόδειξη Γκρίνμπεργκ. Εάν θα πιάσει θα φανεί.

Οικογενειακά πλάνα

Όπως σας έλεγα προ ημερών οι πολιτικοί αρχηγοί θα επενδύσουν και στην προβολή προσωπικών και οικογενειακών στιγμών, ώστε να φανεί μια διαφορετική εικόνα και στην κοινή γνώμη. Αυτή είναι η συμβουλή των επικοινωνιολόγων και το ακολουθεί όπως είδατε και το τριήμερο που μας πέρασε ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό είδαμε φωτογραφία με τον Κυρ. Μητσοτάκη να είναι πιασμένος χεράκι – χεράκι με τη σύζυγό του. Ρώτησα και έμαθα ότι αυτή είναι μια συνταγή που θα ακολουθηθεί ενόψει των εκλογών και θα δούμε πολλές τέτοιες εικόνες. Π.χ. ο Κυρ. Μητσοτάκης με τα παιδιά του, με κατοικίδια ζώα, να κάνει ποδήλατο ή να αθλείται, κ.α.

Μητσοτάκης στην Α’ Θεσσαλονίκης

Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ δημιούργησε εκ των πραγμάτων μια μεγάλη τρύπα στην Α΄ Θεσσαλονίκης όπου πολιτευόταν από την πρώτη στιγμή της πορείας του ο πρώην πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης και αυτό θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες. Μου είπε άνθρωπός μου στην Βόρεια Ελλάδα ότι ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη και θα το ανακοινώσει από εκεί σε μια προσπάθεια να φανεί στο εκλογικό σώμα ότι ενδιαφέρεται για την περιοχή και δίνει μεγάλη σημασία. Εξάλλου, η ΝΔ πιέζεται εκ δεξιών στο Βορρά και αυτό το αναλύουν ιδιαίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Βέβαια, όπως μου είπαν, παρά το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος δεν πρόκειται να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς θα θέσει υποψηφιότητα, όπως προβλέπεται εκ του νόμου και σε άλλη μια περιφέρεια.

Η εκλογική επιτροπή

Η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών έχει ξεκινήσει και ειδικό ρόλο στο εκλογικό επιτελείο θα έχουν συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκης, ο Θανάσης Νέζης, ο έτερος στενός σύμβουλος του Πρωθυπουργού που κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου, ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Νίκος Χαρδαλιάς που θα έχει και το γενικό πρόσταγμα ως συντονιστής του εκλογικού αγώνα με αναπληρωτή τον βουλευτή Α΄ Πειραιά Χριστόφορο Μπουτσικάκη. Επίσης, ειδικό βάρος σε αυτή την επιτροπή θα έχει ο λόγος του εκλογολόγου επί της ουσίας του Μαξίμου, του υφυπουργού Θόδωρου Λιβάνιου.

Η πριμοδότηση της Α’ Πειραιώς

Και επειδή σας ανέφερα πριν για τον Χρ. Μπουτσικάκη, το γεγονός ότι έχει οριστεί αναπληρωτής του Ν. Χαρδαλιά σηματοδοτεί περαιτέρω ενεργοποίησή του στο κομματικό σύστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διευκολύνεται και άλλο η υποψηφιότητα της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου που την πριμοδοτεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί βέβαια υπάρχει η υποψηφιότητα του υφυπουργού Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδου, γαμπρού του Βασίλη Μιχαλολιάκου, παλαιού στελέχους της ΝΔ και του βουλευτή Γιάννη Μελά, γιου του πρώην βουλευτή Παναγιώτη Μελά και γαμπρού του Βασίλη Κροκίδη των Επιμελητηρίων και του Εμπορικού Κόσμου του Πειραιά.

Η Καθαρά Δευτέρα του Τσίπρα

Η Καθαρή Δευτέρα βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα στο εξοχικό σπίτι που νοικιάζει -το πολυσυζητημένο- στην ευρύτερη περιοχή του Σουνίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έμαθα ότι βούτηξε στα κρύα νερά, όχι για να έχει παγωμένο αίμα σχετικά με τις αποφάσεις του με τον Παύλο Πολάκη, αλλά για να χαλαρώσει. Το τελευταίο διήμερο, πέρα από τον ελεύθερο χρόνο με τα παιδιά του και με φίλους της οικογένειας που τον επισκέφθηκαν, είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με κεντρικά στελέχη του κόμματος για το θέμα του Π. Πολάκη. Ο ίδιος εμφανίζεται αμετακίνητος και δεν υπάρχει όπως μου έλεγε πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του να κάνει πίσω. «Δεν αλλάζει η απόφασή του», μου είπε, αλλά μου επεσήμανε και το γεγονός ότι στο κόμμα λειτουργούν και συλλογικά όργανα που αυτά θα αποφασίσουν, αν και δεν πρόκειται να κινηθούν διαφορετικά.

Στον τάκο ο Πολάκης

Η ώρα του Παύλου Πολάκη είναι η 5η απογευματινή σήμερα, όταν θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την τύχη του Κρητικού πολιτικού. Εκεί με διευρυμένη σύνθεση, αν και πρόκειται για όργανο που έχει λίγα μέλη, θα κριθεί τι θα γίνει καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του κόμματος, θεωρείται δεδομένη, αλλά ανοικτό είναι ακόμα -διότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις- εάν θα διαγραφεί από το κόμμα.

Η ώρα του Ανδρουλάκη

Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς θα μιλήσει στην Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες κατά την ακρόαση του Επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνου Μενουδάκου και του Επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, Χρήστου Ράμμου. Ο ίδιος όπως έλεγε χθες σε συνεργάτες του δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την συνεδρίαση καθώς θέλει να κερδίσει πόντους από αυτή. Επίσης, το μεσημέρι θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου JURI, η οποία κατόπιν αιτήματος του θα εξετάσει αν η παρακολούθηση της ΕΥΠ παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Είναι θέμα που μας δίνει πόντους» λέει σε συνομιλητές του και δεν πρόκειται να βγει εκτός προεκλογικής ατζέντας. Το αντίθετο.