Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» μιλά αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κατά την πρωτολογία του, ότι θα τοποθετηθεί τόσο για το μισθολογικό των ενόπλων δυνάμεων όσο και για την διάταξη Κασιδιάρη. Όπως είπε, έρχεται να απαντήσει σε δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων. Στη σταδιοδρομία, τις αποδοχές και την περίθαλψη των στρατιωτικών.

Μεταξύ άλλων: συστήνονται επίσης λογαριασμοί πρόνοιας στον στρατό ξηράς και έτσι καλύπτονται υγειονομικές δαπάνες των ίδιων και των οικογενειών τους και δαπάνες και φάρμακα θα συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης όσον αφορά στο Μετοχικό ταμείο Στρατού οι μερισματούχοι θα μπορούν να πάρουν έκτακτο μέρισμα. Καταργούνται οι μειώσεις του 2012 για τους δικαιούχους του Ταμείου και το ΝΙΜΤΣ θα δέχονται για νοσηλεία και υπαξιωματικούς και της ΕΛΑΣ. Αποζημίωση επίσης θα δίνεται και στο προσωπικό εξουδετέρωσης μηχανισμών και επίσης από τις συντάξεις των αποστράτων και του πολιτικού προσωπικού καταργείται η παλιά παρακράτηση. Εξορθολογίζεται επίσης η επαγγελματική διαδρομή των ενστόλων. Οι μακράς θητείας θα αποστρατεύονται με το βαθμό του λοχαγού.

Αλλαγές επίσης γίνονται στην Εθνοφυλακή που εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της και στις τάξεις της θα μπαίνουν οι γυναίκες.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται κάπως τεχνικά αλλά φανερώνουν αυτό που έχει επισημανθεί ότι υπήρχαν χρόνιες αγκυλώσεις που ταλαιπωρούσαν το στράτευμα.