Αυτή είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που στέλνει η Κρήτη είπε ξεκινώντας την ομιλία του στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την επόμενη φορά θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χώρος. Τέτοια συγκέντρωση στο Ηράκλειο δεν έχω ξαναδεί είπε χαρακτηριστικά. Σήμερα, τόνισε, αυτό που βλεπω με πείθει ότι ο στόχος μας είναι κοντά η Κρήτη απ’ άκρο σε άκρο να γίνει γαλάζια.

Ο Κυριάκος Μητστοτάκης μίλησε για όσα τον συνδέουν με τους κατοίκους της Κρήτης οι οποίοι μαζί με 4 εκατομμύρια Έλληνες αποφάσισαν να γυρίσουμε σελίδα και από την καθήλωση και το περιθώριο να γίνει πρωταγωνίστρια. Οι πολίτες απαλλάχθηκαν από βάρη που δεν τους άνηκαν και η πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

Το ζητούμενο τότε ήταν η σταθεροποίηση και η ανάταξη και τώρα γίνεται πράξη η σταθερότητα και η ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο τον μεγάλο εκσυγχρονιστή της Ελλάδας. Κάλεσε τους πολίτες να θυμηθούν τι τους είχε υποσχεθεί. Μειώσαμε πάνω από 50 φόρους και εισφορές. Δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, είπε. Και έχουμε μια πατρίδα πιο ισχυρή με τα Rafale, τα Viper, τις Belhara και τις ισχυρές μας συμμαχίες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά από 42 μήνες μπορεί να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να τους πει: «το είπαμε, το κάναμε».

Όλα αυτά, σημείωσε δεν έγιναν σε μια κανονική περίοδο αλλά είμασταν μόλις 6 μήνες στο τιμόνι της χώρας και χρειάστηκε να αμυνθούμε στις μεταναστευτικές ροές και να κρατήσουμε απόρθητα τα σύνορά μας. Μετά, ξέσπασε ο κορονοϊός και στην συνέχεια η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Προσθέστε και την συνολική προκλητικότητα της γείτονος για να σκεφτείτε τι είχαμε να διαχειριστούμε. Όμως σε όλα αυτά η κοινωνία και η οικονομία έμειναν όρθιες και το γνωρίζετε καλά, σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης αλλά πρόσθεσε ότι θα ήταν βολικό άλλοθι να έρθω σήμερα και να σας πω: άλλα σχεδιάζαμε και άλλα μας έτυχαν. Στην Ελλάδα όμως κάναμε τις δυσκολίες ευκαιρίες και δεν ξεφύγαμε γραμμή από όσα υποσχεθήκαμε. Είναι κάτι που όλοι οι Έλληνες μας το αναγνωρίζουν. Είναι ένας απολογισμός εμπιστοσύνης και δεν λείπουν λάθη και αστοχίες που όμως υπάρχουν για να διορθώνονται τα πρώτα και να ξεπερνιούνται οι δεύτερες. Όταν εντοπίζεις πως έσφαλλες μπορείς να μετουσιώνεις τα λάθη σε ευκαιρίες.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι είναι πολλά όλα όσα έγιναν αλλά έχει σημασία αυτός ο σύντομος απολογισμός που θα κάνει αλλά πρέπει να ζυγίσουμε από που ξεκινήσαμε.

Η Ελλάδα έχει τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Έχει σημειώσει την μεγαλύτερη μείωση χρέους. Κινείται εκτός κάθε πλαισίου εποπτείας. Εμείς είμαστε αφέντες της μοίρας μας. Σημειώνουμε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών και η ανεργία από το 17,5% έπεσε στο 11,5% και σύντομα θα είναι μονοψήφια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι είμαστε ένα σκαλί από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και έχει σημασία για όλους μας γιατί θα πέσει το κόστος δανεισμού και για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Πίσω από όλα αυτά είναι ο δικός σας ατομικός προϋπολογισμός. Όλοι οι Έλληνες ξερουν ότι πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, φόρους και εισφορές. 

«Οι συνταξιούχοι θα δουν καλύτερες αποδοχές την Πρωταπριλιά και δεν είναι ψέμα»

«Τέλος του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν καλύτερες αποδοχές για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και την Πρωταπριλιά και δεν είναι ψέμα την 3η αύξηση του κατώτατου μισθού. Κάναμε 18.000 νέες προσλήψεις υγειονομικών και σχεδόν 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ακρίβεια είπε ότι το εισαγόμενο κύμα πολιορκεί τα οικονομικά του κάθε ελληνικού νοικοκυριού. «Αρκετοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Θα υψώνουμε όλο και πιο πολλά αναχώματα. Και ο πιο κακόπιστος δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι με τις επιδοτήσεις συγκρατήσαμε τις αυξήσεις στο ρεύμα. Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν τα πήραμε στο μεγαλύτερο μέρος πίσω από τους παραγωγούς ενέργειας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στα τρόφιμα. Σημαντικό εργαλείο το Καλάθι του Νοικοκυριού. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αμφισβητεί και ο Μακρόν στην Γαλλία θα το αντιγράψει. Αυτό δεν αρκεί όμως και γι αυτό έρχεται το Market Pass. Με αυτό θα απορροφήσουμε πλήρως τις αυξήσεις του πληθωρισμού στα βασικά είδη ανάγκης. Ούτε μπορώ, ούτε και θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα. Για την ακρίβεια και αγωνιούμε και προσπαθούμε και αντιδρούμε.

Αυτά τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν δίπλα στους μειωμένους φόρους και τις εισφορές. Αλλά και στο μειωμένο ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και στον τουρισμό και την εστίαση».

Το μήνυμα στην Τουρκία

«Ανάπτυξη και ευημερία δεν υπάρχει χωρίς εθνική κυριαρχία. Η Ελλάδα είναι ισχυρή και περήφανη όσο ποτέ. Και όσοι εύκολα διαλαλούν ότι θα μας επισκεφθούν μια νύχτα ξαφνικά ας ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα ξαφνικά και να προσγειωθούν στην σκληρή πραγματικότητα. Κάθε γιουρούσι που επικαλούνται μπορεί να μετατραπεί σε άτακτη όπισθεν προς την αφετηρία του. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο αλλά είμαστε ανοικτοί στις σχέσεις καλής γειτονίας και έχουμε γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Εκεί στηρίξαμε τις συμφωνίες μας με όλες τις χώρες και την αμυντική μας συμπαράταξη με την Γαλλία και τις ΗΠΑ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα για πρώτη φορά η Ελλάδα μας αξιοποιεί τον ενεργειακό πλούτο του βυθού της»

«Σήμερα για πρώτη φορά η Ελλάδα μας αξιοποιεί τον ενεργειακό πλούτο του βυθού της. Στον Έβρο το δικό μας τείχος είναι η ιστορία μας και πως πολεμήσαμε τους κατακτητές στο διάβα των αιώνων. Είναι μια απάντηση σε όσους έλεγαν ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Τώρα μας λένε ξεδιάντροπα ότι ο φράχτης παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα. Είναι οι ίδιοι που δεν ζήτησαν συγνώμη για ιστορίες ψεύτικες με μικρά παιδιά που υπήρξαν δήθεν θύματα. Είναι οι θλιβερές εξαιρέσεις που έχουν καταψηφίσει τους αμυντικούς μας εξοπλισμούς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και μίλησε για υπεύθυνο πατριωτισμό και τόνισε ότι στα ευρύτερα στοιχήματα του μέλλοντος πρωταγωνιστής είναι η Κρήτη και το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο.

«Ο κ. Τσίπρας έγραψε τον πρόλογο της ήττας του με την πρόταση δυσπιστίας»

«Όσα κατακτήσαμε με κόπο δεν πρέπει να ανατραπούν. Τίποτα δεν είναι δεδομένο η χώρα χρειάζεται συνέπεια σταθερότητα και συνέχεια. Όχι μια δεύτερη φορά στην συμφορά αλλά μια δεύτερη εντολή στην προκοπή. Λίγα θα έχουμε να πούμε με τους εκπροσώπους του χθες. Όλα είναι καθαρά. Οι πολίτες έχουν βιώσει μια 4ετία ψεμάτων και φόρων και εκτιμούν τις ανάσες αλλά και την εθνική αξιοπρέπεια που ακολούθησαν. Ξέρουν ποιος στην πράξη μετρά και προχωρά και ποιος στα λόγια.

Η χώρα έζησε τρικυμίες και ξέρει ποιος μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε ήρεμα νερά. Ο πολίτης που θα προσέλθει στις κάλπες θα σκέφτεται τι θα είχε συμβεί αν ήταν άλλος στο τιμόνι της χώρας σε όσα μας έτυχαν όλα αυτά τα χρόνια. Σκέφτεται συγκρίνει και κρίνει και γυρίζει την πλάτη στον διχασμό και ην μιζέρια. Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Αυτό είναι το ερώτημα των επόμενων εκλογών.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Αυτή η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς τον λαό. Εκείνοι που με θράσος μα σηκώνουν το δάχτυλο θα κληθούν να μας μιλήσουν για όσα σιωπούν. Πήραν ή όχι χρήματα από τον κ. Καλογρίτσα όπως καταγγέλει η γραμματέας του;

Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχουν δικαστές εις τα Αθήνας. Ναι αλλά δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αυτές οι εκλογές είναι από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης. Αυτή η παγίδα της απλής αναλογικής την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε πίσω του, απειλεί την χώρα μας με ακυβερνησία και πρωτόγνωρες περιπέτειες. Να μην μιλάμε για διπλές εκλογές. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές  ψήφους ούτε για δήθεν μηνύματα ανέξοδης διαμαρτυρίας. Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη μέρα και σε αυτή θα εκφραστεί η πραγματική μας βούληση και η δεύτερη κάλπη θα επιβεβαιώσει την εντολή του ελληνικού λαού να είναι κυβέρνηση για 2η 4ετία η ΝΔ. Ένα είναι το ψηφοδέλτιο του παραταξιακού χρέους και της εθνικής αναγκαιότητας αυτό της αυτοδύναμης Ελλάδας και της ΝΔ.