Μόνον ειρήνη και σταθερότητα είναι ανεκτά στην περιοχή, τόνισε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» και τη Νίκη Λυμπεράκη. «Η Αμερική έχει τεράστιο ενδιαφέρον και οι ΗΠΑ θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό. Τελεία και παύλα» δήλωσε, στέλνοντας εμμέσως σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

Ο κ. Τσούνης ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποφυγή της σύγκρουσης και δήλωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος καταλαβαίνει και αγαπά την Ελλάδα και επιθυμεί σταθερότητα στην περιοχή.

Ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι ΗΠΑ κατανοούν την κατάσταση κι αν κληθούμε θα φανούμε πολύ βοηθητικοί και προσηλωμένοι για την αποφυγή της σύγκρουσης. Ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια και οποιαδήποτε κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει την περιοχή. Έχει εργαστεί και με τους δύο ηγέτες. Γνωρίζει τον Πρόεδρο Ερντογάν εδώ και δεκαετίες. Καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά. Θα σας πω επίσης ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν καταλαβαίνει κι αγαπά την Ελλάδα και επιθυμεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Ο αμερικανός πρέσβης επέμεινε στην ανάγκη διαλόγου με αμοιβαίο σεβασμό ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, ενώ σημείωσε με νόημα ότι ένας διπλωμάτης πολλές φορές δεν μπορεί να μιλήσει δημοσίως με την ίδια γλώσσα.

Οι δυο χώρες έχουν ικανούς διπλωμάτες, είπε, και μπορούν να μιλήσουν για να κατευνάσουν εντάσεις. Τόνισε πάντως, ότι όλοι είναι απογοητευμένοι από τη ρητορική που χρησιμοποιείται. Γι’ αυτό συμπλήρωσε είναι αναγκαίος ο διάλογος , για να αλλάξει το παράδειγμα και να σταματήσει η συγκρουσιακή ρητορική.

«Αυτή την ώρα όλοι πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Δεν είναι ώρες για να ανεβάζουμε τους τόνους» συνέστησε.

«Έχασα τον πατέρα μου πριν 21 χρόνια και θα έμενα με ευχαρίστηση σε μια καλύβα εδώ»

Στο μεταξύ, σε ένα οδοιπορικό στον τόπο καταγωγής του, τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας, ο Γιώργος Τσούνης μίλησε για τη μεγάλη αγάπη που έχει για την Ελλάδα, ενώ με μεγάλη συγκίνηση απάντησε στις ερωτήσεις της Νίκης Λυμπεράκη σχετικά με τους γονείς του και τις ελληνικές αξίες με τις οποίες τον ανέθρεψαν.

«Έχασα τον πατέρα μου πριν 21 χρόνια και θα έμενα με ευχαρίστηση σε μια καλύβα εδώ. Να είχα τον πατέρα μου πίσω. Εκτός από την οικογένεια δεν υπάρχει τίποτε άλλο σ’ αυτή τη ζωή. Κάθε μέρα σκέφτομαι τον πατέρα μου. Ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Πολύ πιο καλύτερος από μένα. (κλαίει) Όμως μου είπε «παιδάκι μου, όλα αυτά που δουλεύεις τόσο σκληρά, να θυμάσαι το πιο σπουδαίο πράγμα που υπάρχει είναι να βρεις μια κατάλληλη γυναίκα και να κάνεις οικογένεια μαζί. Τα άλλα τα πράγματα είναι μπούρδες. Είναι η οικογένεια. Κι αυτό έμαθα απ’ τους γονείς μου και το ‘μαθα από αυτό το χωριό», είπε.

Στην ερώτηση για τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και πορείες και τα φιλορωσικά αισθήματα μερίδας του ελληνικού λαού, ο κ.Τσούνης απάντησε: «Νίκη, σέβομαι το δικαίωμα όλων σε μια ειρηνική διαμαρτυρία. Και σέβομαι το δικαίωμα όλων να υποστηρίζουν εάν νιώθουν ότι το ρωσικό σύστημα κι ρωσικές αξίες είναι αυτές που θα έπρεπε να ακολουθούνται. Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με αυτή την άποψη. Όμως πιστεύω ότι όσοι κάνουν πορείες και διαμαρτύρονται υπέρ του ρωσικού τρόπου ζωής, είτε για τον κομμουνισμό, είναι τυχεροί που ζουν στην Ελλάδα όπου επικρατούν οι δημοκρατικές αξίες και οι δημοκρατικές ελευθερίες. Εάν έκαναν το ίδιο πράγμα στη Ρωσία θα σε πέταγαν στη φυλακή».