Ισχυρό φέρεται να είναι το σενάριο των παράλληλων εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία. Το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες ταυτόχρονα και στις δύο χώρες ενισχύεται από τα χρονοδιαγράμματα των κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Bloomberg ανέλυσε τις σκέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες φαίνεται ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Η δήλωση του τούρκου προέδρου: «Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, οι πολίτες έχουν το λόγο”», ερμηνεύτηκε από το Bloomberg ως μήνυμα του Ερντογάν για την ημερομηνία των εκλογών.

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κομματική συνεδρίαση της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε πως «δεν είναι μυστικό – οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές».

Η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία ενδιαφέρει την Αθήνα, καθώς δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να προκαλέσει ένταση προκειμένου να αποκομίσει οφέλη, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή».

Το σενάριο για παράλληλες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία στις 14 Μαΐου ή στις 21 του ίδιου μήνα ενισχύεται, καθώς – σύμφωνα με το δημοσίευμα – αν στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής στην Ελλάδα στις 9 Απριλίου, οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 14 ή στις 21 Μαΐου.

Στην Τουρκία, όλα δείχνουν ότι οι πρώτες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Αν γίνουν τότε, το πιθανότερο είναι να μην αναδειχθεί νικητής, καθώς απαιτείται το 50% συν ένα των ψήφων. Έτσι η χώρα θα οδεύσει σε επαναληπτικές εκλογές μία εβδομάδα αργότερα, με τον Ερντογάν να παραμένει στα ηνία της χώρας στο μεσοδιάστημα. Αυτές οι επτά ημέρες ενδέχεται να αποδειχθούν «επικίνδυνες» υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να προβεί σε κάποια «επιθετική» κίνηση για να ανεβάσει τα ποσοστά του.