Εκ νέου τον βηματισμό της επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση, παρά το συνεχές «σφυροκόπημα» που δέχεται από την αντιπολίτευση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, εστιάζοντας στο μεγάλο «αγκάθι» που δεν είναι άλλο από την ακρίβεια και επιχειρώντας να βρει τρόπους για να μετριάσει το αποτύπωμα των επιπτώσεων που προκαλεί στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιοδεύσει στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κατερίνη, συνεχίζοντας τον κύκλο των επισκέψεών του στην περιφέρεια σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει το κυβερνητικό έργο, τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και θα συνεχίσουν για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση αλλά και τον σχεδιασμό που έχει μέχρι τις κάλπες για μια σειρά από έργα υποδομής που αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής του. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι το δημαρχείο του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Αιγίνιο, ενώ θα επισκεφθεί και πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα στον Κολινδρό. Στη συνέχεια θα εγκαινιάσει την υποστηρικτική στέγη της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης και θα έχει συνάντηση με πολίτες σε κεντρικό καφέ της πόλης. Η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Μακεδονία θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.

Καλάθι του Νοικοκυριού: Θετικά τα μηνύματα της πρώτης εβδομάδας

Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι για πολλούς λόγους από την απόδοση που φαίνεται να έχει το Καλάθι του Νοικοκυριού. Ο ένας, είναι ότι φαίνεται να το αγκάλιασαν οι καταναλωτές. Άλλος ένας λόγος είναι ότι ένα μέτρο που λοιδορήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση πριν καν εφαρμοστεί φαίνεται να αποδίδει στον τομέα του ανταγωνισμού.

Ήδη, μετά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κινητοποιήθηκαν και παρατηρήθηκαν σοβαρές μειώσεις στις τιμές σε σχέση με το καλάθι της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση παρατηρήθηκαν μειώσεις σε πάνω από 350 προϊόντα από τα συνολικά 850.

Επίσης, εντάχθηκαν και άλλες επιχειρήσεις στο μέτρο αυτό ενώ όπως είχε προαναγγελθεί σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων όπου αναμένεται να τους ζητηθεί να βάλουν πλάτη προχωρώντας με τη σειρά τους σε μειώσεις.

Επίσης, όσον αφορά στα παράπονα για τη σήμανση στα προϊόντα του «καλαθιού» θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, που θα καταστήσει υποχρεωτικό το να είναι πιο εμφανής.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές όσον αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, θα συνεχιστεί η τακτική με μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα και απορρίπτουν κατηγορηματικά μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ αφού θεωρούν όπως είπε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι κανείς δεν εγγυάται ότι θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Plan B πάντα υπάρχει και στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν πάντα εναλλακτικά σενάρια για να μετριαστούν τα αυξημένα κόστη της καθημερινότητας όταν και όπου χρειαστεί. Τονίζουν επίσης με έμφαση ότι τα λόγια είναι εύκολα να λέγονται ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να ισορροπήσει κανείς την λήψη μέτρων και την διατήρηση της δημοσιονομικής ομαλότητας.