Μήνυμα εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας και συναντίληψης στα ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας έστειλε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από το Τόκιο κατά την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε χθες την ελληνική κυβέρνηση στην κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe, είχε συνάντηση με τον ομόλογό του αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Kenji Yamada, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού κ. Toshiro Toyoda, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Minoru Kiuchi αλλά και τον επιχειρηματία Yoichiro Nakao, αντιπρόεδρο της αεροπορικής εταιρείας ANA Holdings.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Για τον λόγο αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, είναι αναγκαίο να εφαρμόζονται από όλους οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Ομοίως, πρόσθεσε, πρέπει να καταδικαστεί ανεπιφύλακτα ο αναθεωρητισμός και η προσπάθεια ανατροπής του υπάρχοντος συστήματος ασφαλείας, που εκδηλώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αφού ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εξήγησε ότι η εξωτερική της πολιτική εμπνέεται και ασκείται βάσει ενός αποσταθεροποιητικού αναθεωρητικού νέο-οθωμανικού οράματος, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που πορεύεται με γνώμονα τον διάλογο, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τις αρχές καλής γειτονίας και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Και υπογράμμισε ότι αυτές είναι θεμελιώδεις αρχές που η Ελλάδα μοιράζεται με την Ιαπωνία, «ένα κατεξοχήν φιλειρηνικό και νησιωτικό κράτος, που καλείται να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις».

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν επίσης η περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Ιαπωνίας με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ιαπωνία αποτελεί την 3η οικονομική δύναμη παγκοσμίως. Ειδική αναφορά έγινε στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των ναυτιλιακών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά και των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών logistics, στους οποίους η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε ακόμη το ζήτημα της αποκατάστασης της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας- Ιαπωνίας, που είναι πρωταρχικής σημασίας για την τόνωση των τουριστικών ροών και την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, έθεσε στους συνομιλητές του και το ζήτημα της ελληνικής υποψηφιότητας για θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025 – 2026.