Ο Μουσταφά Σεντόπ, πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, επισκέφθηκε την Πέμπτη (22/9) την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Ξάνθη και την Κομοτηνή όπου συναντήθηκε με τους ψευτομουφτήδες, Μουσταφά Τραμπά και Ιμπραχίμ Σερίφ, αντίστοιχα, ενώ συμμετείχε και σε άλλες δραστηριότητες. Τα μηνύματά του στο Twitter, πάντως, μπορούν να χαρακτηριστούν προκλητικά.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επισκέφθηκε τον τάφο του μέχρι πρότινος ψευτομουφτή της Ξάνθης, Αχμέτ Μέτε, με το ταξίδι να βαφτίζεται ιδιωτικό και όχι επίσημο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα xanthinea.gr. Συναντήθηκε επίσης και με στελέχη της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, αλλά έγινε αισθητή, ιδίως στο κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, ο Μουσταφά Σεντόπ επισκέφθηκε την «Τουρκική Ένωση Νέων» στην Κομοτηνή και συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινότητας στην περιοχή, αλλά και με στελέχη του τουρκικού Προξενείου και τον ψευτομουφτή της περιοχής, Ιμπραχίμ Σερίφ.

Ο Μουσταφά Σεντόπ, ισχυρός υποστηρικτής της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέχεια με μια σειρά από μηνύματα στο Twitter, ανέφερε: «Αδημονούσαμε να δούμε τους συμπατριώτες μας. Η εγγύηση της ασφάλειας και της ευημερίας των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη είναι από τις προτεραιότητές της Τουρκίας».

Σε άλλη του ανάρτηση έγραψε: «Επισκεφθήκαμε τους συμπατριώτες μας στην “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η πινακίδα της Ένωσης δεν έχει κρεμαστεί εδώ και 14 χρόνια. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θεωρεί σημαντικό που η Ελλάδα δεν εφαρμόζει πάνω από δέκα διεθνείς αποφάσεις. Βλέπουμε ξεκάθαρα πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την Τουρκία».