Με προβληματισμό παρακολουθεί η Αθήνα την ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι πολεμικές ιαχές και οι προσβολές που εκτοξεύονται καθημερινά από την Άγκυρα, από τα πιο επίσημα χείλη, δεν προκαλούν σε καμία περίπτωση πανικό στην Αθήνα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν παρατηρεί πολύ προσεκτικά τις κινήσεις της Τουρκίας και φυσικά βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Νίκο Αναστασιάδη, ήταν σαφής και το μήνυμα που έστειλε στον Τούρκο Πρόεδρο ξεκάθαρο: η χώρα μας δεν πρόκειται να παρασυρθεί και να πέσει στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι προκλήσεις θα μένουν αναπάντητες.

«Επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο απαντάμε στις όποιες ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας οι οποίες, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι εμείς, καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, θα αλλάξουμε την υπεύθυνη στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξηγούσαν στο newsbeast.gr κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά η Ελλάδα τόσο στις αλυτρωτικές διαθέσεις της Τουρκίας όσο και στις αδιάκοπες λεκτικές επιθέσεις δεν πρόκειται να αλλάξει. Η διεθνοποίηση των προκλήσεων των γειτόνων μας και η άμεση αντίδραση όταν γίνονται «φάλτσα» και από τους ίδιους τους συμμάχους μας στην Δύση (βλέπε ανάρτηση ΝΑΤΟ) φαίνεται να αποδίδει καρπούς αφού από τις αντιδράσεις που εισπράττουμε καταδεικνύεται ξεκάθαρα πως η επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι πλέον ούτε δημοφιλής, ούτε ανεκτή.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση τόνιζαν οι ίδιοι αξιωματούχοι ότι αν προκληθούμε και στο πεδίο δεν θα απαντήσουμε. Αν η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας απειληθεί, αν υπάρξει επικίνδυνη κλιμάκωση η χώρα μας θα απαντήσει εξίσου δυναμικά καθώς έχει αποκτήσει τέτοια αποτρεπτική ικανότητα που εκτιμάται ότι είναι ένας από τους λόγους που αντιδρά κατ’ αυτόν τον τρόπο η Τουρκία.

Ο Ερντογάν έχει ανοικτά πολλά μέτωπα και όσο πλησιάζουν οι εκλογές αυτά θα γιγαντώνονται. Προκειμένου να στρέψει αλλού το βλέμμα των πολιτών της χώρας του θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να τους πείσει ότι υπεύθυνη για τα δεινά του είναι η Ελλάδα και όχι η οικονομική ασφυξία, το προσφυγικό που ο ίδιος έχει προκαλέσει αλλά και οι πιέσεις που δέχεται από την Δύση, έλεγαν διπλωματικές πηγές.