Καμία κερκόπορτα στα σύνορά μας δεν θα μείνει ανοικτή δίνοντας περιθώριο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στήσει τα δικά του μεθοριακά επεισόδια και να αμφισβητήσει για ακόμα μια φορά την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό, τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και συμπληρώνουν ότι η Ελλάδα για ακόμα μια φορά «διάβασε» τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου και κινείται προληπτικά με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ έτσι ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Τουρκίας στον Έβρο.

Το ΚΥΣΕΑ δεν συνεδρίασε τυχαία χθες και οι αποφάσεις του στέλνουν μηνύματα όχι μόνο στην Άγκυρα αλλά και στους συμμάχους μας οι οποίοι σφυρίζουν αδιάφορα σε αυτή τη χρονική στιγμή για το θέμα της ενίσχυσης της προστασίας των πιο ακραίων συνόρων της ΕΕ.

Στην κυβέρνηση, δηλώνουν αποφασισμένοι να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο και αναγκαίο για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, αλλά και για ουσιαστική αντίδραση στις συνεχείς απόπειρες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και του προσφυγικού σε αυτό τον ιδιότυπο «υβριδικό» πόλεμο που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία.

«Μεγαλώνει» ο φράχτης στον Έβρο

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κυριάρχησε χθες το θέμα του Έβρου και περιγράφοντας τι σημαίνει η απόφαση για επέκταση του φράχτη κατά μήκος των συνόρων μας, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν στο newsbeast.gr ότι το έργο θα γίνει όπως και να έχει, είτε μας βοηθήσει σε χρηματοδοτικό επίπεδο η ΕΕ – όπως και οφείλει να το πράξει – είτε όχι.

Τα συναρμόδια υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ θα κρίνουν κατά προτεραιότητα ποια είναι τα επίμαχα σημεία που πρέπει να οχυρωθούν. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός και ο φράχτης θα «μεγαλώσει» κατά 80 χιλιόμετρα και πλέον θα φτάσει συνολικά σε μήκος τα 120.

Ήδη έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικό αίτημα ώστε να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εμφανίζεται θετική στην ικανοποίηση του αιτήματος γιατί φοβάται ότι θα εγείρουν ανάλογες αξιώσεις και άλλες χώρες – μέλη. Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι σε αναζήτηση κοινοτικών προγραμμάτων από τα οποία θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα τόσο κολοσσιαίο για τα μεγέθη έργο.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο έργο της επέκτασης ακόμη και χωρίς την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε., χρησιμοποιώντας εθνικά κονδύλια.

Με την πίεση στα σύνορά μας να αυξάνεται η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι παράλληλα με την επέκταση του φράχτη θα αναβαθμιστούν και θα ενισχυθούν τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθούν και άλλοι οι συνοριοφύλακες πέραν των 250 που εντάχθηκαν πρόσφατα, ενώ έχει ενισχυθεί και ο στόλος των οχημάτων με ειδικό εξοπλισμό.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση προς πάσα κατεύθυνση είναι πως από τη στιγμή που κρίνεται ότι υπάρχει απειλή στα σύνορα της χώρας θα γίνει αυτό που χρειάζεται και στον Έβρο και στο Αιγαίο και όπου απαιτείται.