Απάντηση στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με την πολιτογράφηση του Γιασάμ Αγιαβέφε από τις ελληνικές αρχές έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης καταθέτοντας στην Βουλή στοιχεία που αποδεικνύουν πως το συγκεκριμένο πρόσωπο αποτελεί πολιτικό πρόσφυγα που έχει δικαιωθεί από το τουρκικό καθεστώς.

Σε σχέση με τους ισχυρισμούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο κ. Αγιαβάφε έλαβε τιμητική πολιτογράφηση αν και είναι υπήκοος του ψευδοκράτους με βαρύ ποινικό μητρώο, το μέλος της κυβέρνησης απάντησε πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος «πολιτογραφήθηκε τον Ιούλιο του 2016 πολίτης του ψευδοκράτους, για να του αφαιρεθεί η υπηκοότητα τον Νοέμβριο του 2016. Το 2022 δεν είχε αυτή την ιδιότητα». Ανέφερε επίσης πως από τον έλεγχο προέκυψε ότι το ποινικό του μητρώο είναι «λευκό» ενώ πρόσθεσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών σημειώνουν ότι «όσα δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο γι’ αυτόν είναι μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια».

Στο πλαίσιο της απάντησης που έδωσε ο κ. Βορίδης στη σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σε γνώση δική μου δεν έχει έρθει άλλη σύνδεση του συγκεκριμένου προσώπου με το ψευδοκράτος. Αντίθετα, έχω αναφορά από τις υπηρεσίες πληροφοριών που μου λένε ότι οι πληροφορίες που τον αφορούν προέρχονται όλες από τον τουρκικό τύπο, είναι μη επιβεβαιωμένες και δεν συντρέχει κίνδυνος ασφάλειας από το πρόσωπο αυτό. Επίσης έχω μια απόφαση του Αρείου Πάγου στο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοσή του. Ο Άρειος Πάγος λέει στην απόφασή του ότι αποδείχθηκε για τον Γ. Αγιαβάφε ότι είναι Χριστιανός στο Θρήσκευμα, μέλος ομάδας αντιφρονούντων προς το καθεστώς της Τουρκίας και πως εξαιτίας τις αντιπολιτευτικής του δράσης δέχεται τρομοκρατικές επιθέσεις στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να έχει καταφύγει η οικογένειά του στην Ελλάδα. Επομένως κινδυνεύει σε περίπτωση εκδόσεως στην Τουρκία να τιμωρηθεί για τα θρησκευτικά και πολιτικά του πιστεύω» για να προσθέσει ότι με το ίδιο σκεπτικό του χορηγήθηκε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα από το γραφείο Ασυλου της Θεσσαλονίκης».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε επιστολές του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Μητροπολίτη Πειραιώς και της Ιεράς Συνόδου, των Δήμων Πειραιά, Ραφήνας, Αχαρνών και της Ελληνικής Αστυνομίας που ενημερώνουν πως οι επενδύσεις και οι δωρεές του συγκεκριμένου προσώπου ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ.