«Σήμερα είναι η δεύτερη πιο δύσκολη μέρα μετά το Μνημόνιο», ψιθύριζε μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου κυβερνητικό στέλεχος. Το κλίμα είναι βαρύ στην κυβέρνηση, καθώς όλοι φαίνεται να αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά τις παρενέργειες που θα έχουν οι επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά και στις ΔΕΚΟ.

Αρκετοί ήταν οι υπουργοί – ιδίως αυτοί που πρόσκεινται στο λεγόμενο «λαϊκό» ΠΑΣΟΚ – που υποστήριξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να τονίσει ότι οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ εξασφαλίζουν ότι δεν θα γίνουν απολύσει. Η Άννα Διαμαντοπούλου διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το Δημόσιο, προκειμένου να υποβοηθηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία και να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας.

Αυτό που προβληματίζει, πάντως, τους περισσότερους στην κυβέρνηση είναι ο εργασιακός «μεσαίωνας» που προβλέπει η κατίσχυση των κλαδικών συμβάσεων. Το γεγονός άλλωστε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, όπως επίσης και την αναμόρφωση του πλαισίου για την προστασία και την κατάρτιση των ανέργων, είναι ενδεικτικό της κατάστασης…