Απαιτητική η πρωθυπουργική ατζέντα αυτό το καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνηση διανύει τον τέταρτο έτος της θητείας της και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι παρά τις κρίσεις που απαιτούν συντονισμένη και άμεση διαχείριση – όπως χθες η φωτιά στην Πεντέλη – το κυβερνητικό έργο θα συνεχιστεί κανονικά τόσο σε νομοθετικό επίπεδο, όσο και από πλευράς μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ακολουθεί το σχέδιο νόμου που προβλέπει το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Δικαστική Αστυνομία, ένα νέο αυτοτελές Σώμα που θα συμβάλλει στην ταχεία και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση, ο οποίος αναμένεται να είναι διαρκείας λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι η ακρίβεια και για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη τα στοιχεία που θα επιτρέψουν νέες στοχευμένες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό είχαν θετικό πρόσημο (+17,3%), ενώ και τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019, κάνοντας πιο ισχυρές τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και δημιουργώντας χώρο για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας με έμφαση στους αδύναμους οικονομικά πολίτες.

Άλλωστε, ενόψει της ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου το κυβερνητικό επιτελείο σταδιακά σχηματοποιεί το καλάθι των παροχών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει επιταγή ακρίβειας αλλά και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης. Παράλληλα, από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν και τα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, καθώς ήδη μελετάται το ενδεχόμενο να δοθούν fuel pass3 και power pass2. «Δημοσιονομικός χώρος θα υπάρξει, αφού η εκτίμηση του προϋπολογισμού είναι καλή, και θα διοχετευτεί στην κοινωνία. Το πού θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία τον Σεπτέμβριο» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και για το λόγο αυτό ήδη το οικονομικό επιτελείο χτίζει σταδιακά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.