Εκτός από τις ρεβιζιονιστικές φωνές στη γειτονική Τουρκία που ζητούν αναθεώρηση των Συνθηκών ή ερμηνεύουν κατά το δοκούν το Διεθνές Δίκαιο και της Συνθήκες, υπάρχουν και άλλοι που αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα την κατάσταση και παραδέχονται την αλήθεια όσον αφορά την κυριότητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Τούρκος πρέσβης επί τιμή Γιαλίμ Εράλντ, βαθύς γνώστης του Διεθνούς Δικαίου που ξεκαθαρίζει μπροστά στην κάμερα ότι «η Ελλάδα έχει δίκιο» στο θέμα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους», προκαλώντας προφανώς αντιδράσεις με τα λεγόμενά του στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της γείτονος που αναπαράγουν την προπαγάνδα του Ταγίπ Ερντογάν περί «αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας» και κατηγορούν τον διπλωμάτη για «ενδοτισμό».

Όπως τονίζει ο κ. Εράλντ σε τηλεοπτική εκπομπή, «υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για την κυριαρχία ότι τα νησιά αυτά δόθηκαν υπό όρους. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει. Τα νησιά που βρίσκονται πέρα από τα τρία μίλια δόθηκαν στην Ελλάδα και η Τουρκία το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια. Το να τεθεί αυτό σε αμφισβήτηση τώρα – στην διπλωματία – καθιστά την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος».

Και συνεχίζει: «Λέμε πως «δεν μέτρησαν αυτό το νησί στη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν μέτρησαν εκείνο το νησί. Αν θυμάμαι καλά στη Μεσόγειο υπάρχουν πάνω από 2.400 νησιά και βραχονησίδες. Αποκλείεται μια συνθήκη να μετρήσει όλα αυτά τα νησιά. Δεν το έχουμε δει πουθενά, Η Λωζάνη, τα νησιά πέρα από τα τρία μίλια, τα έδωσε στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει».

Ο κ. Εράλντ έχει διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ αλλά και της Τανσού Τσιλέρ, ενώ υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ καθώς επίσης και στην πρεσβεία της γείτονος χώρας στην Ουάσιγκτον.