Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πήρε θέση μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, αναφέροντας πως «η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή».

Την ίδια ώρα ο Καγκελάριος σημείωσε πως η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει: «να επιλύσουν τις ανοιχτές διαφορές με διάλογο εμπιστοσύνης».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, ρωτήθηκε για τη στάση του καγκελάριου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι, κυρίως εν όψει της επίκαιρης κατάστασης, είναι επιβεβλημένο, όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να αποφύγουν τις μεταξύ τους προκλήσεις. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι σωστή. Το κλείσιμο της πόρτας σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους είναι αντιπαραγωγικό και αντιστρατεύεται το πνεύμα της Συμμαχίας. Είναι προς το συμφέρον όλων η καλλιέργεια καλών και σταθερών σχέσεων με αλληλοσεβασμό για την αναζήτηση κοινών λύσεων σε ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας».

Ερωτηθείς για τις τουρκικές δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο εκπρόσωπος σημείωσε: «η Γερμανία έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε εμπιστευτικό διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και είμαστε πρόθυμοι πάλι να την υποστηρίξουμε, στο βαθμό που θα κριθεί χρήσιμο από τις δύο πλευρές».

Ταυτόχρονα αποσαφήνισε τη θέση της Γερμανίας στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».