Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια συνάντηση που κράτησε πάνω από μια ώρα. Παρόντες κατά την διάρκεια των δηλώσεων η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο γερουσιαστής και φιλέλληνας Μπομπ Μενέντεζ, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αλλά και η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη.

Και οι δυο ηγέτες μίλησαν με θερμά λόγια για τις σχέσεις των δυο χωρών με τον Τζο Μπάιντεν να αποθεώνει την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα και τον Έλληνα πρωθυπουργό να στέλνει και πάλι μηνύματα στην Άγκυρα.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε: «Εγώ για τόσο πολύ καιρό είμαι ανάμεσα σε ελληνορθόδοξους και κάνω τον σταυρό μου με τον λάθος τρόπο. Ελπίζω να με συγχωρέσετε. Ελπίζω να μην με πάρουν για τρελό με αυτό που κάνω. Είναι ιδιαίτερη τιμή που έχουμε αυτή την δεξίωση δια ζώσης και καλωσορίζουμε τον κ. πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον», τόνισε.

Και συνέχισε: «Είμαι ενθουσιασμένος που έχουμε την σύζυγό σας και τις κόρες σας γιατί γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η οικογένεια για τους Ελληνοαμερικανούς. Αυτή είναι η ιρλανδική μου πλευρά όπως θα έλεγε ο παππούς μου».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής έναν φάρο ανά τον κόσμο. «Θέλω να ευχαριστήσω τους Ελληνοαμερικανούς που βοήθησαν και έγιναν προμετωπίδα στην μάχη κατά της πανδημίας. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον το οποίο θα οικοδομήσουμε μαζί. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για το πρώτο έτος της προεδρίας μου που είναι το πρώτο έτος των εξαιρετικών επόμενων 100 ετών για την σχέση των δυο κρατών. Σήμερα η φιλία μας και η εταιρική μας σχέση διατρανώνονται και βρίσκονται στο απόγειό τους. Το επικίνδυνο κομμάτι είναι ότι αρέσει ο ένας στον άλλον. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου των επενδύσεων του κλίματος, της ενέργειας και τόσα πολλά πεδία», είπε και έκανε ειδική αναφορά στον Τζορτζ Τσούνη το νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Πιστεύω», είπε ακόμα, «ότι είναι μια σημαντική περίοδος για αν εδραιώσουμε τις αμυντικές και εμπορικές μας σχέσεις. Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στος ελληνικές αρχές και αξίες που μας έμαθαν πρώτες ότι εμείς ο λαός, η δημοκρατία μπορεί να ελέγξει το δικό μας πεπρωμένο. Είναι μια ιδέα που υπάρχει εδώ και χιλιετίες αλλά και μια ιδέα που κάθε γενιά έπρεπε να διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού. Ατυχώς έχουμε συζητήσει αμφότεροι ότι η δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω και κινδυνεύει τώρα παρά ποτέ. Ο Ελληνικός λαός και ο αμερικανικός λαός γνωρίζουν ότι η ελευθερία και η δημοκρατία αξίζουν την θυσία. Η αμερικανική επανάσταση ενέπνευσε τους αγωνιστές του ’21. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στην γειτονιά υπήρχε μόνο μια απάντηση: «Όχι, όχι , όχι». Όταν κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι δυνάμεις του άξονα κυρίευσαν την Ευρώπη η Ελλάδα είπε, όχι. Σήμερα ο κόσμος έχει μια συγκεκριμένη σοφία και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουμε δει φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου. Παιδιά που θάβονται σε ομαδικούς τάφους. Σας ευχαριστώ κύριε πρωθυπουργέ για το σθένος και την σαφήνειά σας απέναντι στην Ρωσία. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Μαζί βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν όχι στην ρωσική επιθετικότητα. Λέμε όχι στην τυραννία. Βλέπω πολλούς φίλους εδώ σήμερα και βλέπουμε την πρόοδο των χρόνων από την εποχή που ήμουν γερουσιαστής».

Τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε γιατί όπως είπε η ελληνική κοινότητα τον αποκαλεί Τζο Μπαιντενόπουλο. «Πήρα το 92% των ψήφων της ελληνικής κοινότητας. Έχω ευλογηθεί από μέντορες της ελληνικής κοινότητας. Ως περήφανος αμερικανοιρλανδός είχα πάντοτε την φιλία της ελληνικής κοινότητας», τόνισε.

Συνοψίζοντας τα όσα συζήτησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είναι προνόμιο να βρίσκομαι εδώ απόψε μαζί σας στον εορτασμό των 200 ετών. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την υποδοχή που μας επιφυλάξατε. Ξέρω ότι είναι μια ειδική στιγμή για σας κύριε Πρόεδρος βλέπετε πολλούς φίλους. Ήταν ο δικός σας αγώνας για την ανεξαρτησία και η τελική νίκη που ενέπνευσαν τους καταπιεσμένους Έλληνες να κυνηγήσουν την ελευθερία. Οι δικοί μας πρόγονοι πάλεψαν για την δημοκρατία και ήθελαν μια κυβέρνηση από τον λαό για τον λαό. Αυτό το μήνυμα που ειπώθηκε κάποτε είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να μας γεμίσει με συναισθήματα. Η δική μας ελπίδα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ανακάμψουν και θα βρουν την θέση τους στον κόσμο. Αυτό προϋποθέτει μια ευθύνη για όλους μας να υπερασπιστούμε τις αξίες που οι δικοί μας προπάτορες υπερασπίστηκαν. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», τόνισε.

Και συνέχισε: Το γεγονός ότι θεωρούσαμε δεδομένο στην Ευρώπη ότι ο χάρτες δεν μπορούν να χαραχτούν δια της βίας, άλλαξε. Το κάναμε για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασίες και φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες».

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Ακριβώς στις 10.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον Λευκό Οίκο. Μαζί του ήταν οι υπουργοί που τον συνοδεύουν. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.  

Τον υποδέχθηκε τιμητικό άγημα με όλες τις τιμές. Ο πρωθυπουργός υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο Οβάλ Γραφείο. 

Εκεί, τον περίμενε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι δυο άνδρες είχαν τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες. 

Τζο Μπάιντεν:  Είναι χαρά μας να σας έχουμε εδώ και αργότερα θα γιορτάσουμε μαζί  τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση και μια προσωπική φιλία μεταξύ υμών. Τα δημοκρατικά ιδεώδη που όλοι μοιραζόμαστε και ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν. Η ρωσική  επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει να κάνει με μια απειλή στην δημοκρατία από απολυταρχικά καθεστώτα, ενώ ταυτόχρονα  βάλει κατά της καθεστηκυίας τάξης. Κύριε πρωθυπουργέ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ηγεσία σας. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά σας ευχαριστώ θερμά. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα θα μιλήσουμε  για τον πόλεμο στην Ουκρανία για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών μας σχέσεων για την ενέργεια, την ασφάλεια την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα. Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών. Πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε στην καλύτερη στιγμή μας. Είστε ένας πολύ σημαντικός και καλός φίλος. Καλώς ήρθατε.

Μπάιντεν Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Πράγματι είναι ιδιαίτερο προνόμιό μου να είμαι εδώ στις ΗΠΑ για να γιορτάσω μ’ εσάς τα 201 έτη από την απαρχή της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Οι προπάτορες σας εμπνεύστηκαν από τα ιδεώδη της ελληνικής δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα και οι εμπνευστές της ελληνικής επαναστάσεως εμπνεύστηκαν από την Αμερικανική Επανάσταση. Αυτές οι δυο χώρες ήταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας πολεμήσαμε σε 2 πολέμους μαζί και τώρα αλληλέγγυοι αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Ταυτοχρόνως αυτή η επίσκεψη αποτελεί μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε το καθεστώς των σχέσεών μας και πιστεύω ότι βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο και δεν μιλώ μόνο για την αμυντική συνιστώσα των σχέσεων αλλά ταυτόχρονα και μιλώ για το εμπόριο, τις επενδύσεις για τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτοχρόνως είμαστε μια χώρα που ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση με μια ακμάζουσα οικονομία και είναι πυλώνας σταθερότητας τόσο στα βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση και να συζητήσω τα θέματα αυτά και αργότερα να απευθυνθούμε στους πολλούς ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Ξέρω ότι έχετε πολλούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και  είναι ιδιαίτερο προνόμιο που είμαι στον λευκό οίκο

Τζο Μπάιντεν: Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.

Τι προηγήθηκε 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει από τις πρώτες ώρες της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται από την Τουρκία και πως ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται εκεί είναι για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας μας και να δείξει ότι η Ελλάδα επέστρεψε. 

Είχε στείλει ήδη μηνύματα προς την Τουρκία στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Τόσο στην συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC και στην εκπομπή Morning Joe, όσο και στην ανοικτή συζήτηση που είχε στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε την ενόχλησή του για τα παζάρια της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Γεωργία Σκιτζή

Στα χρώματα της ελληνικής σημαίας η γραβάτα του Αμερικανού πρόεδρου

«Πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε στην καλύτερη στιγμή μας. Είστε ένας πολύ σημαντικός και καλός φίλος» είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν τον υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο πριν λίγη ώρα. Οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα βρίσκονται σε καλό σημείο και προκειμένου να το τονίσει αυτό ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε μια ιδιαίτερη ενδυματολογική επιλογή.

Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε στην συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φορέσει γραβάτα στα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Σε αποχρώσεις του μπλε και του λευκού ήταν λοιπόν, η γραβάτα του Αμερικανού προέδρου ενώ φαινόταν σα να υπάρχουν πάνω της ελληνικές σημαίες.

Το απρόοπτο με το τηλέφωνο που χτυπούσε επίμονα

Ένα τηλέφωνο που χτυπούσε επίμονα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στάθηκε αφορμή για ένα διάλειμμα λίγων δευτερολέπτων λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν μιλούσε και καλωσόριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, το επίμονο χτύπημα ενός κινητού τηλεφώνου προκάλεσε την αντίδραση του.

«Παίζει μουσική, θέλει κανείς να το σηκώσει;» είπε ο Τζο Μπάιντεν διακόπτοντας τον χαιρετισμό του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού το επίμονο χτύπημα σταμάτησε, ο Αμερικανός πρόεδρος «δικαιολογήθηκε» λέγοντας πως: «Συμβαίνει συνέχεια».

Τα πέντε θέματα που θα συζητηθούν στο Οβάλ Γραφείο

Αν επιχειρούσε κάποιος να κωδικοποιήσει τα πέντε θέματα που θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα είναι:

1.  Ελληνοτουρκικά. Παρά την προσπάθεια της Αθήνας να έρθει πιο κοντά με την Άγκυρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ταξιδεύει μέχρι την Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η γειτονική μας χώρα όχι μόνο δεν σταμάτησε τις προκλήσεις, ή δεν τις πάγωσε, αλλά τις έχει κλιμακώσει. Αυτές εκφράζονται μέσω των πρωτοφανών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και της πρόθεσης για νέες γεωτρήσεις μέσα στο καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν αυτό γίνει κατανοητό από τον Αμερικανό πρόεδρο και βάλει στην άκρη την πάγια πολιτική των ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ, τότε ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί.

2.  Πολύ ουσιαστικό είναι και το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνέπειές της και για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα θυμίσει στον Τζο Μπάιντεν ότι η Ελλάδα χωρίς δισταγμό και από την πρώτη στιγμή, συμπορεύτηκε με τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

3.  Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ ( 3+1) και πως αυτή μετουσιώνεται στην πράξη με τρεις χώρες της ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) να περιμένουν από τον ισχυρό τους εταίρο να τις βοηθήσει να παραμείνουν πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας και έτσι να επαναβεβαιωθεί ότι όλοι είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

4.  Τα ενεργειακά θα καταλάβουν αρκετή ώρα στην συζήτηση των δυο αδρών. Η Ελλάδα τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής πράσινης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

5.  Επενδύσεις. Μετά από μια σειρά αμερικανικών κολοσσών που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα έχοντας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, θα ζητηθεί από την αμερικανική διοίκηση να ενθαρρύνει και άλλους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την τύχη τους και στη χώρα μας επενδύοντας σε τομείς όπως η τεχνολογία, ο φαρμακευτικός κλάδος, ο τουρισμός κ.α.