Ο Τζέφρι Πάιατ έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ, καθώς πλέον είναι ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και ενθυμούμενος την καριέρα του, δήλωσε πως η πιο δύσκολη στιγμή ήταν η κρίση Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο το 2020.

«Η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας για μένα ως Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας… και τους κινδύνους για πιθανό ατύχημα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά».

Επίσης, σύμφωνα με τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη «πάντα ανησυχούμε για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο» και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν δυσκολίες. Δεν συγκρίνονται, όμως, με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια σοβαρή κρίση. Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα.

Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουμε τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία».