Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται σε κρίσιμα έργα τοπικών υποδομών, από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μετακίνηση και ενέργεια. κατέθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται πρωτοφανής άνοδος στις τιμές πρώτων υλών αλλά και σε σημαντικά υλικά του κατασκευαστικού κλάδου. Επιπλέον, οι αυξήσεις στα κόστη των μετακινήσεων και της ενέργειας έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους εργολήπτες δημοσίων έργων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην ομαλή ολοκλήρωσή τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι εκατοντάδες δημόσια έργα σε όλη τη χώρα να βρίσκονται σε χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης ή ακόμα και να έχουν σταματήσει.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χαρίτσης, πολλά από τα έργα αφορούν κρίσιμες υποδομές, όπως οδικοί άξονες, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίησή τους, θα είχε πολλαπλές επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.

Επειδή οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μετακινήσεις και ενέργεια πλήττουν άμεσα τον κατασκευαστικό κλάδο.

Και συνεχίζει: «Επειδή οι εργολήπτες αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος των αυξήσεων, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των έργων, επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση υλοποιεί κρίσιμα έργα υποδομών για τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα, ερωτάται ο υπουργός Εσωτερικών, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των κρίσιμων έργων υποδομών τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».