Δεν τέθηκε ζήτημα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου από την Τουρκία τονίζει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέχεια των δημοσιευμάτων πως σε σχετικό «αίτημα» του Χουλουσί Ακάρ, ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός, στο πλαίσιο της συνάντησής ανάμεσα στις δύο πλευρές χθες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας: «Με τον Χουλουσί Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού».

«Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Παναγιωτόπουλος και ξεκαθάρισε: «Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου”, και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

Επισημαίνεται πως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, στις Βρυξέλλες, μίλησε για «θετική απόκριση» του κ. Παναγιωτόπουλου σε αίτημα για κοινή χρήση των πόρων του πελάγους, όπως ο τουρισμός, η αλιεία κ.α.. Συγκεκριμένα, ο κ. Ακάρ δήλωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα εξής:

«Με τον κύριο υπουργό, τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δυο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι.

Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης. Αυτό είπαμε. Και είδαμε θετική ανταπόκριση από τον Έλληνα ομόλογό μας. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε σχέση με την ίδια συνάντηση, είχε ανακοινωθεί πως «υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας» και ότι «στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».