Τον δύσκολο γρίφο της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προσπαθεί να λύσει τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, τα μέτρα στήριξης να αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και κυρίως τους ευάλωτους. Οι συσκέψεις είναι διαρκείς και με την συμμετοχή του πρωθυπουργού ο οποίος είναι σε περιορισμό εξαιτίας της ελαφράς νόσησής του με κορονοϊό. Οι ανακοινώσεις σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνουν την Πέμπτη (17/3) από τους αρμόδιους υπουργούς.

Η μίνι σύνοδος του Νότου

Η κυβέρνηση είναι σε ανοικτή γραμμή και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ειδικά με τις χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου εκτός από τα μέτρα που ανακοινώνονται σε εθνικό επίπεδο να υπάρξει συντονισμός ώστε στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου να κατέλθουν με ένα ενιαίο μέτωπο. Για τον λόγο αυτό το πρωί της 18ης Μαρτίου οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα έχουν τηλεδιάσκεψη για να καθορίσουν την γραμμή που θα ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι οι προϋπολογισμοί για χώρες όπως η Ελλάδα, και άλλες του νότου, είναι ασφυκτικοί και ειδικά για την Αθήνα καθώς παραμένουμε σε καθεστώς εποπτείας.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πακέτο το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση θα περιλαβάνει τα εξής:

Επίδομα κίνησης: Το ονόμασαν έτσι καθώς έχει τα χαρακτηριστικά με το επίδομα θέρμανσης και οι τελευταίες πληροφορίες – εκτός και αν υπάρξουν εκπλήξεις – αναφέρουν ότι θα έχει τους ίδιους δικαιούχους όπως εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (20.000 ευρώ – δεν αποκλείεται να είναι και υψηλότερα), πλατφόρμα βάση της οποίας θα παρακολουθείται η τιμή των καυσίμων και υπολογίζεται ότι η έκπτωση θα είναι περίπου 40 λεπτά το λίτρο.

Επίσης θα ανακοινωθεί ενόψει Πάσχα η Επιταγή ακρίβειας όπως την ονόμασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και η συνέχιση και αύξηση της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ειδικά για τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια. Επίσης, όσον αφορά στα καύσιμα η προσπάθεια είναι ο καταναλωτής να πληρώνει σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία.