Μια πολύ δύσκολη εβδομάδα ξεκινάει για τους κατοίκους της Αττικής και για τον λόγο αυτό είναι σε επιφυλακή όλος ο κρατικός μηχανισμός. Σήμερα και αύριο τα σχολεία δεν θα γεμίσουν μεν με παιδικές φωνές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν τα μαθήματα. Μια από τις παρακαταθήκες που έχει αφήσει η πανδημία, η τηλεκπαίδευση, θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Παράλληλα, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για σήμερα και αύριο, οδήγησαν το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα (Αττική, Μαγνησία, Εύβοια και Σκύρο, Βοιωτία, Κυκλάδες).

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων δεν θα λειτουργήσουν διά ζώσης στην Αττική σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου καθώς και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Τα μαθήματα ωστόσο θα γίνουν κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης. Αυτό ισχύει και για άλλες περιφέρειες όπου υπάρχει πρόβλημα και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τις κατά τόπους αρχές.

Αυτό, αποφασίστηκε για τέσσερις λόγους:

  • γιατί το χιόνι θα πέφτει ακατάπαυστα έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης και μετά θα ακολουθήσει παγετός.
  • Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, και με δεδομένο ότι υπάρχει ως εναλλακτική λύση η τηλεκπαίδευση, κρίθηκε ότι είναι ορθότερο και πιο ασφαλές για όλους να ανασταλεί για δυο ημέρες η δια ζώσης εκπαίδευσης και τα μαθήματα να γίνουν με τη μέθοδο αυτή.
  • Στην απόφαση συνυπολογίστηκαν οι εξής παράγοντες: το γεγονός ότι οι μαθητές σήμερα θα έπρεπε να κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα λόγω των πρωτοκόλλων Covid υπό πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (μέγιστη έως 4 βαθμούς Κελσίου) με κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει το φαινόμενο των ισχυρών χιονοπτώσεων με την πλέον ισχυρή του ένταση.
  • Μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών και η απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαίδευσης με κάθε μέσο. Και τα δύο επιτυγχάνονται με τη λύση που υιοθετήθηκε.

Σε διαρκή επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία της κακοκαιρίας ενώ οι συστάσεις από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας φτάνουν στους πολίτες μέσω του γνώριμου πλέον, 112 προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Τα βασικά στοιχήματα για τον κρατικό μηχανισμό είναι:

  • Να μείνουν ανοικτοί οι κεντρικοί δρόμοι
  • Να μην γίνονται διακοπές ρεύματος μεγάλης διάρκειας
  • Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας και η λειτουργικότητά της

Αυτό που τονίζεται ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις είναι ότι μπορεί να φύγουμε από το σπίτι μας με αίθριο καιρό, αλλά όταν θα επιστρέφουμε να είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες.

Τέλος, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).