Σε αναμονή των ανακοινώσεων για το κλείσιμο των σχολείων ή όχι στην Αττική και με μια σειρά από περιοχές να έχουν ήδη προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας των σχολείων αύριο Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, όπως οι δήμοι Ερέτριας και Μαντουδίου στην Εύβοια αλλά και τα σχολεία σε όλη τη Φθιώτιδα, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάδος αναλύει πότε και πως θα κορυφωθεί αύριο και σε ένα βαθμό και μεθαύριο το ξέσπασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδας».

Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Θα έχουμε σημαντική επιδείνωση του καιρού την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, η οποία είναι στην ουσία η κορύφωση της ήδη υπάρχουσας κακοκαιρίας. Αυτή η επιδείνωση θα πλήξει την Αττική, την Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Σκύρο, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Κορινθία, Κυκλάδες και Κρήτη. Όλες οι παραπάνω περιοχές θα επηρεαστούν από το νέο αυτό κύμα της κακοκαιρίας. Απ’, ότι δείχνουν τα στοιχεία μας θα σχηματιστεί ένα βαομετρικό χαμηλό μέσα στο Αιγαίο και αυτό που είναι που θα δώσει τα φαινόμενα. Σε αρκετές περιοχές στα βόρεια προάστια ειδικά, οι πρωινές θερμοκρασίες θα είναι κάτω από το μηδέν. Όταν δε αρχίζει να χιονίζει θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και η πορεία τους θα εξαρτηθεί τόσο από τη διάρκεια όσο και από την ένταση της χιονόπτωσης».

Με ομπρέλα εν μέσω χιονιού και βροχής

«Φυσικά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και αυτό ισχύει και για την Αττική. Η εκτίμησή μας είναι ότι τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν αργά το πρωί της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου και θα έχουν διάρκεια με αυξομείωση της έντασης μέχρι και την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου το πρωί. Στην Κρήτη όμως θα συνεχιστούν και την Τρίτη. Σταδιακά από την Τρίτη λοιπόν και έπειτα, σταματούν τα φαινόμενα αλλά φαίνεται ότι τις επόμενες δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) θα έχουμε πολύ κρύο.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν μεγάλη πιθανότητα για σημαντικές χιονοπτώσεις στην Αττική με θερμοκρασίες που θα δημιουργούν κατευθείαν χιονόστρωση, η οποία εκτιμούμε ότι θα σημειωθεί και στο κέντρο της Αθήνας και στις παραλιακές περιοχές. Θα θέλει ιδιαίτερη προσοχή, η κατάσταση δείχνει να είναι αρκετά ανησυχητική. Το σύστημα θα ζοριστεί και μέσα στις πόλεις και στις εθνικές οδούς, για αυτό θέλει και αποφυγή μετακινήσεων για να μην δυσκολευτούμε».

Να σημειωθεί ότι το παραπάνω σύστημα που θα δώσει αύριο τη μεγάλη του κορύφωση, την βόρεια χώρα θα την πλήξει σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο μόνο από την Χαλκιδική και νοτιότερα συμπεριλαμβανομένων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.