Στο τέλος κάθε έτους είθισται να γίνεται ένας απολογισμός των πεπραγμένων 12 μηνών. Το 2021 σημαδεύτηκε από την πανδημία. Και όπως και το 2020, έτσι και η χρονιά που φεύγει σε ένα μεγάλο μέρος της μας βρήκε κλεισμένους στα σπίτια μας ή με πολλούς περιορισμούς.

Και εδώ, έρχεται η φράση «οι κρίσεις φέρνουν ευκαιρίες». Το ψηφιακό κράτος ήταν μέχρι πρόσφατα μια ωραία ιδέα που παρέμενε στα χαρτιά. Μέσα όμως σε μικρό χρονικό διάστημα υπηρεσίες που έπρεπε να γίνουν μόνο δια ζώσης άρχισαν να γίνονται με μερικά κλικ.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα στην πανδημία κατάφερε να απλοποιήσει πολλές διαδικασίες που ταλάνιζαν τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο και ειδικά τις περιόδους της καραντίνας ήταν αδύνατον να διεκπεραιωθούν.

Η ελληνική δημόσια διοίκηση έκανε στην κυριολεξία ψηφιακά άλματα μέσα σε λίγους μήνες: από την έκδοση ενός πιστοποιητικού ή μιας εξουσιοδότησης μέχρι την δημιουργία ενός ψηφιακού πορτοφολιού, το οποίο προς το παρόν περιέχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο κινητό μας και στο μέλλον θα έχει και το δίπλωμα οδήγησης.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» αποτυπώθηκε και εντυπωσίασε κάθε πολίτη που πληκτρολογούσε τον σύνδεσμο emvolio.gov.gr και μπορούσε και μπορεί να κλείνει το ραντεβού του για εμβολιασμό αλλά και να τυπώνει το πιστοποιητικό του.

Οι προκλήσεις για το υπουργείο του Κυριάκου Πιερρακάκη δεν σταματούν εδώ, καθώς η πανδημία δυστυχώς δεν έχει τελειώσει. Οι δράσεις όμως δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πανδημία αλλά και με τομείς του δημοσίου που είναι ακόμα «πνιγμένοι» στην γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις της.

Στο άμεσο μέλλον θα δούμε να ιδρύεται ψηφιακά μια ατομική επιχείρηση. Επίσης, θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο η μεταβίβαση ακινήτων και φορείς και οργανισμοί του δημόσιου τομέα θα γίνουν ακόμα πιο φιλικοί προς τον πολίτη.