Για τη λειτουργία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους μίλησε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με την κα Κωνσταντοπούλου στόχος της επιτροπής είναι κοινωνία «να γνωρίζει πώς δημιουργήθηκε και πώς διογκώθηκε το χρέος που κάποιοι προσπαθούν να το φορτώσουν στην πλάτη της», ενώ χαρακτήρισε τη συγκρότησή της «στοιχειώδες καθήκον» της.

Η δημιουργία αυτής της επιτροπής, είπε η κα Κωνσταντοπούλου, «εκπροσωπεί το πιο δίκαιο αίτημα της κοινωνίας να γνωρίζουν αυτή την αλήθεια (σσ. για το χρέος), που πολλοί έχουν επιχειρήσει να συγκαλύψουν με προθυμία ορισμένων ΜΜΕ».

Η πρόεδρος της Βουλής συνέχισε χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακή» την προσπάθεια ορισμένων «να συκοφαντηθεί η επιτροπή και η λειτουργία της με διάφορα σενάρια περί δήθεν κλειστής διαδικασίας και δήθεν απομονωμένης διαδικασίας».

Η ίδια υπογράμμισε ότι ήταν η πρώτη επιτροπή στην οποία μπορούσαν «να προσέλθουν οι πάντες», σημειώνοντας πως ήρθαν απλοί πολίτες, ενώ οι συνεδριάσεις μεταδόθηκαν ζωντανά από το κανάλι της Βουλής

«Υπήρξε η δυνατότητα παρέμβασης όχι μόνο στα μέλη της επιτροπής αλλά και σε όσους θέλησαν να διατυπώσουν την υποστήριξή τους στην επιτροπή», σημείωσε η κα Κωνσταντοπούλου.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «πρωτοποριακή διαδικασία», ενώ χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την ίδρυση της επιτροπής.

Ερωτηθείσα δε πώς κρίνει ότι ενώ στο σποτ της Βουλής για το χρέος αναφέρει «έλεγξέ το – διάγραψέ το», ο υπουργός Οικονομικών Ι. Βαρουφάκης δήλωνε μετά την συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές εις το διηνεκές, η κυρία Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι όλοι οι υπουργοί που συμμετείχαν στις επίμαχες συνεδριάσεις της επιτροπής «δεσμεύθηκαν ότι θα συνδράμουν στο έργο της» και τόνισε ότι η πρωτοβουλία για τον έλεγχο του χρέους «συγκεντρώνει την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία». Και όπως είπε «η πιο απερίφραστη δέσμευση συνδρομής στην επιτροπή ήταν από τον κ. Βαρουφάκη».