Μεθόδευση για τη συγκάλυψη ευθυνών καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», με κοινή τους δήλωση, λίγες ώρες μετά την κατάθεση της υπουργικής τροπολογίας για τη διαφημιστική δραστηριότητα του δημόσιου τομέα.

«Πανικόβλητη η ΝΔ για την καταιγίδα των αποκαλύψεων που έρχεται στην Εξεταστική Επιτροπή, προχωρά ακάθεκτη σε νέες μεθοδεύσεις για συγκάλυψη των ευθυνών με κάθε τρόπο.

Μετά τις αθλιότητες με το μονοκομματικό προεδρείο, τον αποκλεισμό πολιτικών προσώπων και την “εξαφάνιση” Πέτσα, με ντροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση της Εξεταστικής, επιχειρεί να υφάνει ένα πέπλο προστασίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πραγματικό πρωταγωνιστή της διαβόητης λίστας Πέτσα».

Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση ομολογεί την ενοχή της καθώς έρχεται να καλύψει εκ των υστέρων τις παρατυπίες της σε ό,τι αφορά την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει αναδρομικά τις παρανομίες της».

«Πρόκειται – εκτός των άλλων – και για μία ακόμη θεσμική εκτροπή, αφού παρεμβαίνει ως μη όφειλε στις εργασίες της Επιτροπής, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει με πραξικοπηματικό τρόπο, η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της και θα αναδείξει τις πολιτειακές, πολιτικές και νομικές παραβάσεις με βάση τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις και τους ισχύοντες νόμους και όχι με βάση τις αντισυνταγματικές διατάξεις που αποπειράται να εισάγει η κυβέρνηση», καταλήγουν.

Από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις

Τι προβλέπει η επίμαχη τροπολογία

Νωρίτερα σήμερα, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς» τροπολογία σχετικά με τη διαφημιστική δραστηριότητα του δημοσίου τομέα και την ΕΡΤ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κατά την ίδια πηγή, το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, αύριο Τρίτη (30/11/2021). Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ,

1.Τροποποιούνται – συμπληρώνονται οι διατάξεις του π.δ. 261/1997, που αναφέρονται στις διαφημιστικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) και προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

α. Στην έννοια των όρων:

  • «διαφημιστικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα» περιλαμβάνεται και η κατάρτιση του πλάνου δημοσιότητας καθώς και η υποστήριξη της αναθέτουσας αρχής στη διαχείριση των αναθέσεων μετάδοσης και καταχώρισης των διαφημιστικών και λοιπών μηνυμάτων του Δημοσίου,
  • «συμβάσεων μετάδοσης ή καταχώρισης» θέση σύμβασης υπέχουν και οι εντολές των αναδόχων διαφημιστικών υπηρεσιών, που εγκρίνονται από το αποφαινόμενο όργανο, για την ανάθεση των υπηρεσιών μετάδοσης και καταχώρισης διαφημιστικών και λοιπών μηνυμάτων του Δημοσίου, για λογαριασμό και κατ’ εντολή της αναθέτουσας αρχής.

β. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση των προαναφερόμενων εντολών ανάθεσης μετάδοσης ή καταχώρισης και από τους αναδόχους διαφημιστικών υπηρεσιών για λογαριασμό και κατ’ εντολή της αναθέτουσας αρχής, καθορίζεται δε η σχετική διαδικασία εξόφλησης των εν λόγω υπηρεσιών κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

γ. Παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, θεμάτων σχετικά με τη διαμόρφωση του τιμοκαταλόγου και των τελικών τιμών που θα τύχουν αποδοχής για την ανάθεση υπηρεσιών μετάδοσης διαφημιστικών και λοιπών μηνυμάτων του Δημοσίου, βάσει τιμοκαταλόγου που υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι ενδιαφερόμενες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές επιχειρήσεις.

δ.Η ισχύς των ανωτέρω διατάξεων αρχίζει αναδρομικά από την 1η.1.2021.

  1. Επιτρέπεται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., η ανάθεση έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα και για την προβολή ή τη μετάδοση ή την εκμετάλλευση ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού ή διαδικτυακού προϊόντος, για την εκπλήρωση των σκοπών της εν λόγω εταιρείας. [Κατά τα ισχύοντα (άρθρο 15 του ν.4173/2013), επιτρέπεται η ανάθεση μόνο για την παραγωγή ή την επεξεργασία ή την παρουσίαση των ανωτέρω υπηρεσιών].