Προβλήματα που σύμφωνα με τον ίδιο συναντά η απογραφή σχολιάζει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης, υποστηρίζοντας ότι «η διαδικασία βρίσκεται σε οριακό σημείο» και καλώντας όλους τους πολίτες να σπεύσουν να απογραφούν.

Σε εκτενή ανακοίνωσή του, υπό τον τίτλο «Ούτε απογραφή δεν μπορούν να κάνουν οι “άριστοι”», ο κ. Ζαχαριάδης επισημαίνει πως τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται «καθημερινά», ενώ έχουν ως ακολούθως, «όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και σχετικά δημοσιεύματα:

  • Παρατηρούνται διαρκώς λάθη στη διανομή των φακέλων και αρκετοί από τους συμπολίτες μας είτε δεν έλαβαν ποτέ το σχετικό φάκελο είτε έλαβαν φάκελο με λανθασμένα στοιχεία.
  • Ένα μεγάλο τμήμα των απογραφέων παραιτείται λόγω των χαμηλών αμοιβών που προβλέπονται σε συνδυασμό με τον όγκο της δουλειάς.
  • Παράπονα εκφράζονται για το τηλεφωνικό κέντρο το οποίο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του κοινού και τίθεται συχνά εκτός λειτουργίας.
  • Αν στα παραπάνω προστεθεί μια αδικαιολόγητη καχυποψία από μικρή μερίδα πολιτών απέναντι στην ίδια τη διαδικασία, καταλαβαίνουμε ότι η διαδικασία της απογραφής βρίσκεται σε οριακό σημείο».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει ούτε τα αυτονόητα για Ευρωπαϊκή χώρα»

Με αφορμή τα παραπάνω ο τομεάρχης του κόμματος σημειώνει δηκτικά: «Είναι πράγματι εντυπωσιακό: 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, το Ελληνικό Κράτος αδυνατεί να οργανώσει με τρόπο αποτελεσματικό την απογραφή του πληθυσμού. Οι επιτυχίες συνεχίζονται για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Μετά την πλήρη αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που βάλτωσε, στην οικονομία και την προσπάθεια στήριξης της παραγωγικής διαδικασίας, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων, η χώρα αδυνατεί να διενεργήσει ακόμη και τη διαδικασία της απογραφής.

Τελικά το μόνο πράγμα στο οποίο αποδεικνύεται ικανή η κυβέρνηση είναι οι απευθείας αναθέσεις και τα deals με φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Προφανώς η πανδημία δυσχεραίνει τη διαδικασία της απογραφής όμως αυτή δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνιμη δικαιολογία για κάθε πρόβλημα. Η αλήθεια είναι μία: Η κυβέρνηση αυτή κυβερνά με διαγγέλματα και καταιγισμό προπαγάνδας. Δεν έχει σχέδιο, δεν έχει όραμα και κυρίως δεν ασχολείται με τη ουσία των θεμάτων. Λογικό επακόλουθο είναι να αποτυγχάνει ακόμη και στα αυτονόητα. Αλήθεια πού είναι το περίφημο επιτελικό κράτος; Πού είναι η πολυδιαφημισμένη ψηφιοποίηση και διασύνδεση των συστημάτων του δημοσίου;», συνεχίζει ο Κ. Ζαχαριάδης.

«Όμως το θέμα της σοβαρής διενέργειας της απογραφής είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της χώρας. Χωρίς σωστά δεδομένα δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Χωρίς αξιόπιστα στοιχεία δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες κοινωνικές πολιτικές. Χωρίς αξιόπιστα στοιχεία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσα σχολεία χρειαζόμαστε, πόσα νοσοκομεία χειριζόμαστε κ.ο.κ.», προσθέτει, ενώ τονίζει: «Με άλλα λόγια, χωρίς σοβαρές μετρήσεις και σωστά δεδομένα, μια χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί σωστά και δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών της».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει: «Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει ούτε τις αυτονόητες ενέργειες για μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Είναι προφανές ότι όλο και περισσότεροι πολίτες δεν εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση. Όμως η χώρα δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων». «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με υψηλό αίσθημα ευθύνης καλεί όλους τους πολίτες να σπεύσουν να απογραφούν άμεσα ακόμη και αν χρειαστεί να θεραπεύσουν με δική τους πρωτοβουλία τις υπαρκτές λειτουργικές αστοχίες», κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.