Στην βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρώτη επίσημη συνάντηση ευρωπαίου ηγέτη με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον στην μετά Brexit εποχή. Ένα τετ α τετ με πλούσια ατζέντα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι (15.15 τοπική ώρα) στην Downing Street στρέφοντας τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας, καθώς επισυμβαίνει σε μία κρίσιμη συγκυρία μεσούσης της 4ης πανδημικής φάσης, με ανοιχτά μέτωπα στο μεταναστευτικό και εύθραυστες ακόμα ισορροπίες μεταξύ Ε.Ε. και Μεγάλης Βρετανίας, καθώς δεν έχουν λυθεί οριστικά ζητήματα οικονομικής και εμπορικής φύσεως.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και ορίζει ότι η ομώνυμη περιοχή παραμένει στην ενιαία αγορά της ΕΕ ώστε να αποφευχθεί πιθανή βίαιη διαίρεση του νησιού της Ιρλανδίας σε βόρειο και νότιο τμήμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποτελέσει στο θέμα αυτό τον «αγγελιοφόρο» στέλνοντας τα μηνύματα της ΕΕ, όπως συζητήθηκαν και στις χθεσινές τηλεδιασκέψεις που έκανε τόσο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν όσο και με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Την βεντάλια όλων αυτών των ζητημάτων αναμένεται να ανοίξει ο Έλληνας πρωθυπουργός, επιχειρώντας μία ευρεία επισκόπηση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, τις επενδύσεις, τον τουρισμό ενόψει του 2022 αλλά κυρίως την από κοινού εξεύρεση τρόπων περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος-Μ. Βρετανίας.

Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ενεργά θα θέσει ο πρωθυπουργός στον βρετανό ομόλογό του το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά στις δύο κυβερνήσεις και ότι πρέπει να συζητηθεί στην ευρύτητά του. Θα τονίσει δε, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε έναν καλόπιστο διάλογο με τη χώρα μας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. «Όπλο» στη φαρέτρα της κυβέρνησης αποτελεί η απόφαση της UNESCO τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζει τον διακρατικό χαρακτήρα της διαφοράς σε αντίθεση με την πάγια θέση του Λονδίνου ότι τα Γλυπτά αποτελούν ζήτημα μεταξύ των Μουσείων.

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Science Museum, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης και εκπροσώπους βρετανικών ΜΜΕ.

Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό στο οικονομικό – επενδυτικό σκέλος της επίσκεψης του στη Βρετανική πρωτεύουσα. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο αναμένεται να έχει επαφές και συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές, εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, αλλά και την πολύ δραστήρια και σε αυτόν τον τομέα ελληνική παροικία του Λονδίνου. Ήδη μέσω της συνέντευξής του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, έχει στείλει σαφές μήνυμα για το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας: «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι πια μία χώρα που αντιμετωπίζει διαρκώς δημοσιονομικές δυσκολίες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνον προορισμός για διακοπές, πρέπει να αποτελεί προορισμό για επενδύσεις».