«Οι καταστροφές στην πυρόπληκτη Εύβοια και σ’ άλλες περιοχές της χώρας, π.χ. Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή, επιβεβαιώνουν ότι η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας συνιστούν ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού, που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και λαϊκές περιουσίες», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τις πλημμύρες σε Εύβοια και Θεσσαλία, σε συνέχεια και των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου σήμερα το πρωί, τις οποίες στηλιτεύει:

«Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι σ’ αυτήν την επείγουσα ανάγκη αποτελεί μνημείο θράσους και κυνισμού, φτάνοντας στο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επικαλείται και το Θεό, για να δικαιολογήσει την απουσία ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης. Η απάντησή του θα μπορούσε να είναι απάντηση ενός κυβερνητικού εκπροσώπου σε προηγούμενο αιώνα, όχι στον 21ο.

Η επίκληση, δε, του γεγονότος ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζει η Εύβοια”, δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση, αντίθετα αναδεικνύει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν θωράκισαν μια ολόκληρη περιοχή, η οποία ειδικά φέτος κινδυνεύει ακόμα περισσότερο, εξαιτίας των πυρκαγιών».

«Οι πλημμύρες το χειμώνα, όπως και οι πυρκαγιές το καλοκαίρι, δεν είναι αναπόφευκτα φυσικά φαινόμενα, δεν “φταίει το κακό το ριζικό μας, ούτε ο Θεός που μας μισεί”. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους και στη λογική “κόστους – οφέλους”, τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας», προσθέτει ο Περισσός.

Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ ζητά, «εδώ και τώρα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις»:

  • Να ολοκληρωθούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
  • Να εξασφαλιστεί η διαμονή των πληγέντων, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια
    τους.
  • Να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% άμεσα στους κατοίκους, τους καταστηματάρχες, τους αγρότες της περιοχής, σε όλους όσους επλήγησαν, για όλες τις ζημιές, χωρίς τους γνωστούς όρους που αποκλείουν μεγάλο μέρος των πληγέντων».
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.