Η Εύβοια στο βόρειο κομμάτι της τραυματίστηκε και πάλι από την μανία της φύσης. Οι καταστροφικές πλημμύρες έκαναν τους κατοίκους της περιοχής να ζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον εφιάλτη και την κυβέρνηση να προσπαθεί ξανά να επουλώσει τις πληγές που παρέμεναν ανοιχτές μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Και η Εύβοια δεν ήταν η μοναδική περιοχή που έζησε το «μένος» των πλημμυρών.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Την ίδια ώρα η ανησυχία είναι μεγάλη και για άλλες περιοχές που επίσης έζησαν δραματικές ώρες και ημέρες το περασμένο καλοκαίρι καθώς το κύμα κακοκαιρίας επανέρχεται δριμύτερο. Από την πρώτη στιγμή που τα ακραία φαινόμενα άρχισαν να «σφυροκοπούν» τις κατακαμένες περιοχές της Εύβοιας σήμανε συναγερμός στην κυβέρνηση κυρίως για να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και γιατί το κόστος από τις ενισχύσεις που αναγκαστικά θα ακολουθήσουν θα κόψει αναγκαστικά άλλες παροχές που ήταν στον κυβερνητικό σχεδιασμό και ήταν ήδη υπό συζήτηση αφού και η ενεργειακή κρίση έχει ανατρέψει όλα τα πλάνα του οικονομικού επιτελείου.

20 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος εγκρίθηκε για την Βόρεια Εύβοια έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας για τα πλημμυρικά φαινόμενα θα δοθούν άμεσα. Όπως τόνισε: « δεν περιμένουμε όπως παλιά τεχνικά δελτία από όλους τους δήμους και περιφέρειες. Αλλά θα είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία και με το καινούργιο υπουργείο και με τον κ. Τριαντόπουλο που έχει αναλάβει έναν ρόλο συντονιστού κοντά στον Πρωθυπουργό προκειμένου να κάνουμε γρήγορα τις καταβολές των πρώτων ενισχύσεων στους δήμους για να φτιαχτεί ό,τι απαιτείται να φτιαχτεί για να δοθεί γρήγορα στην κυκλοφορία ένας δρόμος ή να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα στο αντλιοστάσιο για να μην μείνει χωρίς νερό μια περιοχή. Αυτά τα έχουμε προχωρήσει πολύ γρήγορα. Και πλέον δεν ακολουθούμε τις παλιές διαδικασίες της γραφειοκρατικής. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες που πλήττονται”.

Πρόβα τρόμου ενόψει χειμώνα

Βροχή στην Αττική

Αυτό που τρομάζει περισσότερο επιστήμονες και κυβέρνηση είναι ότι η κακοκαιρία Αθηνά δεν είναι από τις χειρότερες που έχουν πλήξει την χώρα με τον χειμώνα να είναι ακόμα προ των πυλών.

Μπορεί κάποια από τα φαινόμενα να είχαν τοπικότητα, με το Πήλιο από το απόγευμα της Πέμπτης 7/10 έως το απόγευμα της Κυριακής 10/10, να καταγράφει αθροιστικό υετό που ξεπέρασε τα 700 χιλιοστά, αλλά η Βόρεια Εύβοια είδε καταστροφές με λιγότερο ύψος βροχής. Αυτό, είναι που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία με τους επιστήμονες να «δείχνουν» τις 10 περιοχές της χώρας που κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμυρικά φαινόμενα. Πέντε από αυτές είναι στην Βόρεια Εύβοια και οι υπόλοιπες είναι: Τρεις στην Αττική όπως οι Αχαρνές, το Θριάσιο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και οι άλλες δύο είναι στην Πελοπόννησο και δεν είναι άλλες από τον δήμο Πύργου και την Αρχαία Ολυμπία.