Δραματικές είναι οι ώρες για τους κατοίκους στη Βόρεια Εύβοια καθώς δύο μήνες μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ήρθε η κακοκαιρία και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.

Οι εικόνες από την περιοχή αποτυπώνουν την βιβλική καταστροφή που έφερε ο μεγάλος όγκος νερού.

Εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, οι κάτοικοι κινδύνευσαν, οργανωθήκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου, μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Απόγνωση στα πλημμυρισμένα σπίτια στην Εύβοια

Από τις κατολισθήσεις καταστράφηκαν δρόμοι, ενώ διαλύθηκε το παραλιακό μέτωπο κοντά στην Αγία Άννα. Τα νερά από την σφοδρή βροχόπτωση έγιναν ένας ορμητικός χείμαρρος, οποίος χωρίς να βρει κανένα εμπόδιο έφτασε μέχρι την παραλία.

Συγκεκριμένα, στην παραλία Αχλάδι έχουν καταστραφεί και εξαφανιστεί τα πάντα. Η άσφαλτος έχει υποχωρήσει, ενώ ο δρόμος έχει χωριστεί στα δύο.

Στην περιοχή Ψαροπούλι, οι κάτοικοι έκαναν λόγο για «τρομακτικές στιγμές» με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια.

Πλημμύρες στην Εύβοια

Παράλληλα, μεγάλη μάχη έδωσαν σωστικά συνεργεία της πυροσβεστικής και αρμόδια κλιμάκια της περιφέρειας και του δήμου για να απομακρύνουν ανθρώπους από τις πληγείσες περιοχές.

Μιλώντας στο MEGA ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας, σημείωσε ότι «ήταν επόμενο μετά τη φωτιά».

«Είχα πει ότι τα κανάλια θα ερχόντουσαν για τις πλημμύρες. Η βορειοανατολική πλευρά του νησιού έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα, οι ζημιές είναι τόσο δυνατές και ευτυχώς που δεν είχαμε και ανθρώπινες απώλειες».

Ο κ. Γεωργαντζής τόνισε ότι χωρίς αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα «θα μιλάμε για αφανισμό ολόκληρων χωριών».

«Αν δεν γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα για να συγκρατούν τα νερά θα μιλάμε το επόμενο διάστημα για τεράστια προβλήματα στην Εύβοια. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

Κακοκαιρία Αθηνά – Λέκκας: Οι 10 περιοχές κινδυνεύουν άμεσα με πλημμύρες

Καμπανάκι κρούει ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, κ. Ευθύμης Λέκκας, για 10 περιοχές στη χώρα μας οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.

Εικόνα απόλυτης καταστροφής στην πλημμυρισμένη Εύβοια

Μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή.

Τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

Μάχη με τις πλημμύρες στην Εύβοια δίνουν οι πυροσβέστες

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ.

Ο καιρός σήμερα Δευτέρα 11/10/2021 – Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα Δευτέρα 11/10. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες, στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο βόρειο Αιγαίο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 20 βαθμούς, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας