Κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέπτεται εκ νέου σήμερα, Τρίτη, τις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της Κρήτης, στην Π.Ε. Ηρακλείου.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, που λίγες ώρες μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου είχαν βρεθεί για ένα τριήμερο στην περιοχή και είχαν συντονίσει τις πρώτες επιχειρήσεις για αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, συνοδευόμενοι από τον υφυπουργό Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, βρίσκονται από τις 12, περίπου, το μεσημέρι, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί, ο κ. Στυλιανίδης ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, και άλλους φορείς, τόσο για τους ελέγχους των μηχανικών στα κτίρια που έχουν υποστεί καταστροφές, όσο και για την φιλοξενία των πληγέντων.

Ο κ. Στυλανίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, συνεχάρη για την εφαρμογή του σχεδιασμού όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ενημέρωσε ότι μέχρι αύριο θα έχουν φτάσει στο Ηράκλειο οι πρώτοι 35 οικίσκοι για τη φιλοξενία των πληγέντων.

«Υπάρχουν όλες οι δυνατές επιλογές πλέον, ούτως ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον κάποιος το επιθυμεί, να μην μείνει σε σκηνή. Το λέμε ανοιχτά ότι τίθεται θέμα βούλησης του κάθε πολίτη να μην συνεχίσει να μένει σε σκηνή. Εμείς δεν θέλουμε να συνεχίσει κανείς να μένει σε σκηνή, καθώς δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες και οι πολίτες πρέπει να είναι προστατευμένοι» δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Στυλιανίδης.

Πρόσθεσε ότι έχοντας βρεθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα στην περιοχή, βλέπει ότι οι δράσεις εξελίσσονται ομαλά και χωρίς προβλήματα: «Πέρα από τα προβλήματα των πρώτων ωρών, νομίζω ότι από την δεύτερη κιόλας ημέρα, όλα κυλούν ομαλά. Εντάχθηκαν και οι επιλογές ξενοδοχείων, γυμναστηρίων αλλά και φιλοξενίας σε σπίτια για τους πληγένετες, που μαζί με τις σκηνές, φαίνεται ότι έχουν καλύψει το σημαντικότερο μέρος του προβλήματος της στέγασης».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, εκτός από τους 35, αρχικά, οικίσκους, θα φτάσουν και 15 αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν ως σχολικές, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι μαθητές τον σχολικό τους προγραμματισμό.

Στις πληγείσες περιοχές η ηγεσία του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, εξήγησε ότι οι δευτεροβάθμιοι δεν θα ξεκινήσουν αν δεν παύσει η σεισμική ακολουθία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

«Όταν σταματήσουν οι σεισμοί θα γίνει ο προγραμματισμός για τον δεύτερο και τελικό έλεγχο των κτιρίων. Όμως οι πολίτες δεν θα πρέπει να περιμένουν αυτό για να κάνουν δηλώσεις. Η κυβέρνησή μας εμπιστεύτηκε τους πληγέντες, οι οποίοι θα μπορούν να δηλώνουν κατ΄ εκτίμηση τις ζημιές και θα προχωρά η αποζημίωση. Στο χρόνο που θα επιτραπεί θα γίνει και ο τελικός έλεγχος των κτιρίων, όπου θα καθοριστεί και το τελικό κόστος της δαπάνης και θα ακολουθήσει ο συμψηφισμός», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι το σημαντικό στοιχείο είναι ότι δίδεται προτεραιότητα στην άμεση καταβολή σε μετρητά, τα οποία θα φτάσουν στους πληγέντες.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, θα ανοίξει για τις δηλώσεις εκτίμησης ζημιών αύριο το πρωί, ενώ σύντομα στις πληγείσες περιοχές θα φτάσουν τάμπλετ προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά και οι διαδικασίες να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις.

Εν αναμονή ανακοινώσεων και νέων μέτρων στήριξης

Επίσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε ότι σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για ενίσχυση επιχειρηματιών και εργαζομένων που έχουν πληγεί, σε όλο το εύρος των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Θα μπορέσουν να ενισχυθούν για ένα τρίμηνο αρχικά και να στηριχθούν από την Πολιτεία», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι μέριμνα θα υπάρξει άμεσα και σε φορολογικής φύσεως ελαφρύνσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ότι πέρα από τους οικίσκους που θα φτάσουν, το αργότερο αύριο, η περιφέρεια και με αγορές που θα κάνει αλλά και με δωρεές, υπολογίζεται ότι θα ενισχύσει με 50, επιπλέον, οικίσκους, οι οποίοι θα φτάνουν σταδιακά στις περιοχές που θα εγκατασταθούν, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης, ευχαρίστησε, από την πλευρά του, το κυβερνητικό κλιμάκιο που έφτασε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στην περιοχή, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η σωστή σίτιση και στέγαση των πολιτών, η επαναλειτουργία των μαθημάτων για τους μαθητές, αλλά και η διατήρηση του Αρκαλοχωρίου ως κέντρο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Το ίδιο ικανοποιημένος από τη στήριξη της Πολιτείας, εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.