Έντονη λογομαχία μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη καταγράφηκε στη Βουλή με αφορμή τους εμβολιασμούς και τα μονοκλωνικά φάρμακα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τα μονοκλωνικά φάρμακα, κατηγόρησε ανοικτά την κυβέρνηση ότι δεν τα έφερε, μόνο και μόνο για να προμοτάρει τα εμβόλια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άτομα από κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας του απάντησε πως το φάρμακο που πρότεινε ο βουλευτής να δοθεί στον κόσμο, «ανακλήθηκε ως επικίνδυνο» τον Απρίλιο. «Δεν θα μου μάθει εμένα την ιατρική ο καθηγητής Τσιόδρας» απάντησε ο κ. Πολάκης, με τον κ. Πλεύρη να του ανταπαντά πως «ο λαϊκισμός τελειώνει σήμερα».

Ο υπουργός, αναλύοντας την τροπολογία για την πρώιμη πρόσβαση σε μονοκλωνικά αντισώματα κατά της Covid-19, που εισήχθη στο νομοσχέδιο που τροποποιεί τη σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος, είπε για μια ακόμη φορά ότι αυτά «δεν είναι για όλους και σίγουρα όχι για όσους ασθενείς νοσηλεύονται ήδη βαριά και δη σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι επιστημονικά εκτεθειμένος όποιος προωθεί τα μονοκλωνικά ως αντίβαρο του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη νόσηση. Αυτή είναι η λύση. Να εξηγηθούν αυτοί που λένε ότι τα εμβόλια είναι σε πειραματικό στάδιο αλλά θέλουν μονοκλωνικά τα οποία επίσης είναι σε πειραματικό. Εξαρχής είχα πει ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες».

Πολάκης: Η κυβέρνηση άφησε να πεθάνουν όσοι ήταν πάνω από 65 ετών

Ο κ. Πολάκης του είπε ότι «η κυβέρνηση άφησε να πεθάνουν όσοι ήταν πάνω από 65 ετών και δεν εμβολιάστηκαν ή εμβολιάστηκαν και δεν τους έπιασε το εμβόλιο. Αν η κυβέρνηση είχε φέρει 20.000 μονοκλωνικά είναι βέβαιο ότι θα είχαμε σώσει τουλάχιστον 6.000 συνανθρώπους μας.

Πείτε με όπως θέλετε, αλλά εγώ δεν μπορώ να το δεχθώ ούτε θα το συγχωρήσω στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήρθε ο νους στην κεφαλή σας. Δυστυχώς ήρθε αργά και θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει 7.000 – 8.000 κόσμο».

Παύλος Πολάκης

«Κύριε Πολάκη, το ξέρετε ότι το φάρμακο που υποστηρίζετε ότι έπρεπε να έρθει στη χώρα μας, τελικά ανακλήθηκε; Ότι δόθηκε οδηγία ότι έπρεπε να έρθει μαζί με άλλη θεραπεία για να έχει αποτέλεσμα; Και αυτός μας έλεγε να το δώσουμε στον κόσμο; Αν κύριε Πολάκη αντί να στέλνατε μηνύματα στο Facebook λέγατε στον κόσμο να εμβολιαστεί θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Καλή ανοσία λοιπόν γιατί μάλλον εδώ κοντά κάνατε και τη δεύτερη δόση» είπε ο υπουργός.