Τη σημαντικότητα του πρωτογενούς τομέα σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά την τοποθέτησή του στο 6ο Energy Transition Symposium.

Οι αγροτικές δραστηριότητες επιδρούν θετικά ή αρνητικά στο φυσικό τοπίο, τα εδάφη, τους φυσικούς πόρους, ανάλογα με τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους και πρακτικές, ανέφερε. Αντίθετα, η αγροτική παραγωγή επηρεάζεται σημαντικά από την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή, είναι πλέον μια ρεαλιστική απειλή για την οποία όπως είπε «κανένας μας δεν δικαιούται να μένει αδρανής. Δεν είναι πλέον μόνο τα στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και τα συνεχώς αυξανόμενα σε συχνότητα και ένταση καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, που επιβεβαιώνουν στην πράξη το πρόβλημα».

Μιλώντας για τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και με πολλούς τρόπους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή τους. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για την παραμονή τους στην ύπαιθρο αλλά και των νέων.

Περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Λιβανός ανέδειξε ως σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας αυτή την περίοδο:

  • «την υποβάθμιση των εδαφικών πόρων με εντεινόμενα φαινόμενα ερημοποίησης,
  • τον περιορισμό της διαθεσιμότητας και τη ρύπανση υδατικών πόρων,
  • τη μείωση της βιοποικιλότητας, και ιδιαίτερα
  • την απώλεια και υποβάθμιση παραγωγικών εκτάσεων λόγω των φυσικών καταστροφών».

Παράλληλα, ο κ. Λιβανός τόνισε πρέπει να «διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με βιώσιμη αντίληψη, σεβασμό στο περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα σε ρόλο πρωταγωνιστή».

Σε αυτήν την προσπάθεια, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος, η Ευρώπη πρωτοστατεί, καθώς με τις αποφάσεις της για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει θέσει στο επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ενσωματώνει τις βασικές κατευθύνσεις της Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, αλλά και των στρατηγικών για τη βιοποικιλότητα και «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Θέτει τις βάσεις για την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Νέα Εθνική Στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα

«Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εργαζόμαστε εντατικά και διαμορφώνουμε μια συγκροτημένη και συνεκτική Εθνική Στρατηγική για την Αγροτική Ανάπτυξη, με έμφαση στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας και στην προστασία της βιοποικιλότητας», είπε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε:

«Αντιλαμβανόμαστε την κομβική σημασία του πρωτογενή τομέα για την κλιματική αλλαγή, την οποία ήδη βλέπουμε και στο πιάτο μας: στη διαθεσιμότητα των προϊόντων, την ποιότητα και τη γεύση τους, επηρεάζοντας το σύνολο της διατροφικής αλυσίδας και των εμπλεκομένων σε αυτήν, παραγωγούς και καταναλωτές. Γι’ αυτό και την εντάσσουμε στο ευρύτερο πλαίσιο χάραξης της νέας Εθνικής Στρατηγικής μας για τον αγροδιατροφικό τομέα. Βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας καλλιεργητών με σεβασμό στο περιβάλλον», σημείωσε.