Μετά την ολοκλήρωση του νέου κυβερνητικού σχήματος με την ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του αυτόνομου υπουργείου κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας και την ανάληψη των καθηκόντων μετά την ορκωμοσία της Παρασκευής του πρώην επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Χρήστου Στυλιανίδη και του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ευάγγελου Τουρνά, ο οποίος γνωρίζει καλά τον πτητικό στόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα αναλάβει τον συντονισμό των εναέριων μέσων, η κυβέρνηση ανασυντάσσει δυνάμεις και επανακαθορίζει το σχεδιασμό της, καθώς τα φθινοπωρινά μέτωπα είναι πολλά και απαιτούν διαχειριστική ικανότητα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το στοίχημα της πανδημίας είναι μεγάλο και αυτό γιατί σε λιγότερο από μία εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία και η αναπόφευκτη κινητικότητα που θα δημιουργηθεί θα δημιουργήσει εστίες συνωστισμού. Το Μαξίμου έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευσης αποτελεί μονόδρομο τόσο για τα σχολεία, όσο και για τα πανεπιστήμια για αυτό και θα τεθούν σε εφαρμογή νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η εμβολιαστική διαδικασία για τους εφήβους άνω των 12 ετών με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται περαιτέρω κίνητρα για να πειστούν οι γονείς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για τα παιδιά τους.

Τα «αγκάθια» του ΕΣΥ και της οικονομίας

Δύσκολη εξίσωση όμως για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί και η εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ μετά τις αναστολές εργασίας στους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Για να περιοριστούν μάλιστα οι όποιες αρρυθμίες κατατέθηκε χθες τροπολογία για την άρση της αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων εργαζόμενων του ΕΣΥ με το που θα πραγματοποιήσουν την πρώτη δόση εμβολίου (αντί της συμπλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου + 14 ημερών).

Παράλληλα, ο επερχόμενος αποκλεισμός όσων δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους κλειστούς χώρους και η προσπάθεια για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown στην οικονομία, το οποίο θα ήταν καταστροφικό θέτουν το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο σε θέσεις μάχης. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένονται οι ανακοινώσεις της ελληνικής στατιστικής αρχής για την πορεία της Ανάπτυξης στο β΄ τρίμηνο του 2021, πριν παραδώσουν στο Μαξίμου τις τελικές εισηγήσεις για τις παροχές και τις ελαφρύνσεις που θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός για το 2022.

Οι 3 άξονες της παρέμβασης Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση με ανοιχτά τα μέτωπα επιχειρεί μέσω της παρουσίας του πρωθυπουργού να αντιστρέψει το κλίμα και να δώσει το σήμα για μία νέα αρχή. Για το λόγο αυτό η παρέμβαση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ θα στηριχθεί σε 3 άξονες: α) έμφαση και στήριξη της νέας γενιάς β) στήριξη των νοικοκυριών και ειδικά των ευάλωτων και γ) οδικός χάρτης για την οικονομική πολιτική της επόμενης διετίας, με την οποία ολοκληρώνεται η τρέχουσα κυβερνητική θητεία.