Την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι συναρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για τους ανεμβολίαστους, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας μέσω του ΣΚΑΪ κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από την Κυριακή που μάς έρχεται (29 Αυγούστου)

«Όπως και σε άλλες προηγμένες χώρες, όσοι εμβολιάζονται η πολύ μεγάλη πλειοψηφία, θα επιστρέφουν πιο γρήγορα στην κανονικότητα, και θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος με τέστινγκ των συμπολιτών μας που έχουν καθυστερήσει για να μην κινδυνεύουμε, αυτό είναι θεμιτό» ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

Τι είπε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Αναφερόμενος στην υποχρεοτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, ο κ. Κιλίας τόνισε ότι η επιτροπή βιοηθικής έχει ήδη καταλήξει ότι θα πρέπει να είναι όλοι εμβολιασμένοι. «Η συντριπτική πλειονότητα γιατρών -πάνω από 95%- έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσουν εμβολιάζονται και οι νοσηλευτές» επισήμανε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για τους υγειονομικούς που αντιδρούν, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειτια για «κάποιους συνδικαλιστές, μια ισχνή μειοψηφία» και πρόσθεσε ότι και στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των γιατρών, αλλά και των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί. «Είναι η μεγάλη πλειονότητα αυτοί που έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα» εξήγησε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η οργανωμένη Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα και να τους επιβάλλει κυρώσεις, σημείωσε: «πάντα μπορεί η πολιτεία να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει πρόστιμα αλλά και κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σε προσεχή ΚΥΑ».

Πόσο έτοιμο είναι το ΕΣΥ για το φθινόπωρο

Σχετικά με το κατά πόσο είναι έτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι «το ΕΣΥ είναι εδώ έτοιμο για να δώσει ξανά τη μάχη αν χρειαστεί» και επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. «Οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά» υπογράμμισε, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως 9 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, σήμερα, είναι ανεμβολίαστοι.